Direct naar artikelinhoud
Politiek

N-VA-schepen laat per ongeluk microfoon openstaan tijdens gemeenteraad: ‘Linkse, groene ratten’

Schepen Tom Verbeke.Beeld RV

De eerste online gemeenteraad in het West-Vlaamse Izegem stond grotendeels in het teken van de coronacrisis, maar op het eind bleef vooral een opmerkelijke tussenkomst van schepen Tom Verbeke (N-VA) bij. Zijn microfoon bleef bij de bespreking van een toegevoegd punt per ongeluk open staan. ‘Linkse, groene ratten’, liet hij zich ontvallen na een tussenkomst van raadslid Balder Clarys (Groen).

Wegens de coronacrisis ging de gemeenteraad in Izegem dinsdagavond voor het eerst online door. De raadsleden konden van thuis uit via webcam debatteren, terwijl het grote publiek via de gemeentelijke website alles kon volgen. Na een tussenkomst van Groen-raadslid Balder Clarys vergat N-VA-schepen Tom Verbeke (N-VA) even dat iedereen hem kon horen. “Godverdomme (...) Linkse groene ratten”, klonk het terwijl zijn microfoon nog open stond.

Clarys noemt de reactie van Verbeke “beneden alle peil”. “Ik heb ondertussen excuses via mail gehad, maar voor zoiets moet je bellen, vind ik. Die excuses zijn ook niet oprecht. Het is duidelijk hoe hij kijkt naar mensen met een andere mening.”

“Ik heb ongepast gereageerd”, geeft de N-VA-schepen zelf toe. “Op het eind van de gemeenteraad heb ik via de livestream meteen mijn excuses aan Balder en de hele raad overgebracht. Mochten we niet in coronatijden leven, dan had ik hem na de raad wellicht eens apart genomen om het uit te klaren, maar nu kon dit helaas niet.”

Video wordt geladen...