Schijn bedriegt: dit is geen ufo, wel een bijzondere zonsondergang.

Pak meer ufo-meldingen de laatste weken, en daar is een perfect logische verklaring voor

Het aantal mogelijke ufo-waarnemingen, dat bij het officiële Belgische ufo-meldpunt binnenloopt, is de laatste weken fors gestegen. In 2020 onderzocht het meldpunt al 241 meldingen, terwijl er in heel 2019 "amper" 270 meldingen waren. Nee, we zien ze niet collectief "vliegen". Wat we vaak voor ufo's aanzien, zijn eigen satellieten, zegt Frederick Delaere van het Belgisch ufo-meldpunt.

Vorig weekend kreeg het Belgische ufo-meldpunt maar liefst 70 meldingen binnen, een aantal waar ze niet van schrikken. "Die waarnemingen hebben alles te maken met het ruimteproject van ondernemer Elon Musk, de topman van Tesla. Met zijn bedrijf SpaceX wil hij in totaal 12.000 satellieten in een baan rond de aarde laten vliegen. Die satellieten worden nu per 60 in een baan rond de aarde opgelaten. En vorig weekend werd zo'n groepje gelanceerd", legt Delaere uit.

"Bij die lancering volgen de satellieten elkaar in een rechte lijn. Mensen zien dat aan de hemel, kennen dat niet, en melden dat bij ons. We leggen die melding naast online gegevens waarmee je makkelijk de perfecte baan van een satelliet terugvindt. Op die manier zijn we zeker over de aard van die meldingen. Het zijn 100% zeker satellieten."

Wie vanavond oplettend zijn blik op de hemel richt, kan mogelijk enkele van die satellieten waarnemen. "Er worden 60 nieuwe satellieten gelanceerd. Tussen 21.30 en 22.00 uur Belgische tijd is die groep te zien boven ons. Opgelet: die satellieten zullen niet overal te zien zijn, want ze worden in verschillende reeksen gelanceerd", aldus Delaere. "En sommige satellieten zullen afwijken van de voorziene richting."

In de zomermaanden zien we ook telkens een piek in het aantal meldingen. Mensen hebben, net als nu, meer tijd en zitten vaker buiten.

Frederick Delaere, Belgisch ufo-meldpunt

Conclusie: u ziet dus niet écht meer ufo's rondvliegen. "Dat we meer meldingen krijgen, heeft misschien te maken met het feit dat we allemaal meer tijd hebben en meer thuis zijn. Tijdens juli en augustus zien we elk jaar een piek in het aantal meldingen. Dan zitten mensen ook vaker buiten, wat de kans verhoogt dat ze naar de hemel kijken en dingen zien die ze niet kunnen thuisbrengen. Het mooie heldere weer van de laatste weken draagt daar ook toe bij."

"Andere meldingen die vaak binnenlopen, zijn waarnemingen van de planeet Venus. Die is heel zichtbaar de laatste tijd. Je ziet bijna geen sterren, en dat is het verleidelijk om te denken dat je een ufo gezien hebt, als je een eenzame lichtbol ziet, urenlang helder aan de hemel", zegt Delaere. "Maar maak je geen illusies: je ziet wel degelijk een planeet, en geen ufo." 

Denkt u zelf dat u een ufo heeft gespot? Kijk dan eerst op een speciale webpagina over de Starlink-satellieten op de website van het ufo-meldpunt, voor je het meldingsformulier invult. 

Beluister hier het volledige gesprek uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen