Paus Pius XII stond van 1939 tot 1958 aan het hoofd van de Katholieke Kerk.
Volledig scherm
Paus Pius XII stond van 1939 tot 1958 aan het hoofd van de Katholieke Kerk. © AFP

Brief toont aan dat ‘oorlogspaus’ Pius XII weet had van holocaust-gruwel

Nieuwe documenten die Duitse kerkhistorici opgediept hebben in het Vaticaan, tonen volgens hen aan dat paus Pius XII op de hoogte was van een belangrijke Amerikaanse brief over de gruweldaden van de holocaust. Dat meldt een groep vorsers rond kerkhistoricus Hubert Wolf in het nieuwe nummer van het Duitse weekblad Die Zeit.

5 reacties

  • RENE LENAERTS

    4 jaar geleden
    Als voormalig pauselijk nuntius in Berlijn kende deze paus perfect zowel de wreedheid en de megalomane politieke brutaliteit van de nazi's. Dus verkoos hij zwijgen om de kerk niet volledig van de kaart te laten vegen.
  • Piet Van Buggenhout

    4 jaar geleden
    Erg onwaarschijnlijk dat hij het niet wist. Mijn ouders waren slechts gewone werkmensen met weinig informatiebronnen en zij hebben altijd beweerd dat ze het van ongeveer halfweg de oorlog al wisten. "Wir haben es nicht gewusst" was de grootste leugen van de 20ste eeuw.
  • Luc De Wolf

    4 jaar geleden
    Zou met verwonderen moest hij niet op de hoogte zijn geweest. Zelfs de new York Times, die nu zo van wal steekt tegen trump en in Joodse handen was, was er de ganse tijd van op de hoogte, maar zweeg er in alle talen over tot op het einde van de oorlog
  • Axel Italis

    4 jaar geleden
    Wat tegelijkertijd bevestigt dat de VS het ook wist in 1942 en OOK niets deed.
  • Christian Mommaerts

    4 jaar geleden
    Ik vraag mij af of die man wel weerwerk kon geven tegen de ss en co ,met wat,wie of hoe,de Zwitserse garde met hun lansen of met uitspraken of brieven,zelfs Winston met toen nog het grootste rijk op de wereld had zeer veel moeite en die wist dat ook