Direct naar artikelinhoud
Jobs

Zorgsector behoort tot aantrekkelijkste werkgevers van België

Zorgverleners in het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk.Beeld Ziekenhuis Oost-Limburg

Er is zelden in de geschiedenis met zo veel bewondering gekeken naar de zorgsector. En ook de werknemers uit de zorg zelf vinden hun beroep aantrekkelijk. Dat toont onderzoek van Randstad, dat weliswaar van voor de echte uitbraak van de coronacrisis dateert.

De zorg is de op twee na meest aantrekkelijke sector om in te werken. De ziekenhuizen en zorginstellingen moeten alleen de farmaceutische sector en mediabedrijven laten voorgaan. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Randstad Research naar de aantrekkelijkheid van de grootste Belgische werkgevers. “Dit zijn resultaten op basis van onderzoek dat in januari 2020 plaatsvond, op een ogenblik dat in dit land nog geen sprake was van corona”, duidt arbeidsmarktdeskundige Jan Denys van Randstad. “Deze cijfers zijn des te belangrijker nu omdat ze bij het volgende onderzoek zullen dienen als benchmark.”

Goede werksfeer

Opvallend is dat de zorg goed scoort bij élke subgroep: zowel bij Nederlands- als Franstaligen, midden- als hooggeschoolden en jong en oud. Alleen mannen vinden de sector een stuk minder aantrekkelijk. De redenen waarom de zorg zo goed scoort, hebben volgens het onderzoek te maken met de werkzekerheid en de maatschappelijke betrokkenheid. Ook op het vlak van werksfeer haalt de sector goede punten. De zwakke plekken zijn de financiële gezondheid (ziekenhuizen staan al langer onder druk) en de balans privé-werk.

Wat de impact op de evaluatie door de huidige én toekomstige werknemers in de sector van de coronacrisis zal zijn, is momenteel moeilijk in te schatten. Denys: “Veel zal uiteraard afhangen van hoe dit in de betrokken organisaties wordt opgevangen. De heldendaden die het medisch personeel heeft verricht en nog zal verrichten, kunnen op veel bewondering rekenen. Maar het is niet zeker of dat een stimulerend effect zal hebben op externen om de sector te vervoegen.”