© ema

© ema

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het is eens wat anders: gemeente laat belastingen... dalen

Terwijl andere gemeenten de broeksriem moeten aanhalen, worden in Retie de belastingen zowaar verlaagd. “Dit is echt wel uitzonderlijk”, bevestigt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Eddy Meulemans

De gemeenteraad van Retie heeft deze week een opmerkelijke beslissing genomen: de personenbelasting, zeg maar de gemeentelijke heffing op uw loon, wordt vanaf 1 januari verminderd van 7,5 naar 7,3%. De gemeentetaks op huizen en gronden blijft behouden op 1.275 opcentiemen op de onroerende voorheffing.

"245 van de 308 Vlaamse gemeenten maakten tot dusver hun belastingtarieven voor volgend jaar al bekend. Daarvan zijn er slechts 15 die hun aanvullende personenbelasting verlagen", zegt VVSG-directeur Jan Leroy. "Het goede nieuws is dat de overgrote meerderheid haar twee voornaamste belastingtarieven (personenbelasting en opcentiemen, red.) stabiel houdt. Ze dalen niet, maar ze stijgen ook niet.”

Toch hebben vele gemeenten het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. “Vooral de almaar stijgende pensioenlasten leggen een zware hypotheek op de gemeentekas", zegt Leroy.

Dat Retie doet wat voor andere steden en dorpen in Vlaanderen een onbereikbare droom lijkt, ziet schepen van Financiën Koen Claessens (Nieuw Retie) niet als een wonderdaad. “Wij beschouwen dit eerder als een compensatie voor de hogere afvalbelasting die op 1 januari van kracht wordt”, zegt hij.

Lees het hele verhaal vandaag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER