Op het assisenproces worden alle maatregelen rond sociale afstand gerespecteerd. © rr

Assisenzaak roofmoord Leopoldine hervat begin mei met oog voor social distancing

De assisenzaak van Branko Stankovski en vier medebeschuldigden wordt op 5 mei hervat. Dat meldt het Antwerpse hof van beroep op donderdag. De zaak over de roofmoord op Leopoldine De Decker (76), die gebeurde in mei 2013, lag sinds 13 maart stil door de coronacrisis.

jtp

ASSISEN ANTWERPEN

Beschuldigden

: Branko Stankovski (25), Daniël Florojkic (31), Pieter Vermeersch (27), Guus Wyns (38), Sébastien Pierrard (31)

Beschuldiging

: roofmoord (voor de eerste twee), diefstal met geweld met onbedoeld de dood tot gevolg (voor de andere drie)

Slachtoffer

: Leopoldine De Decker (76)

Plaats

: Lange Lobroekstraat, Antwerpen

Datum

: 17 mei 2013

Midden maart werd beslist dat het gezien het coronavirus niet langer verantwoord was om met de pleidooien van start te gaan. Het proces werd tijdelijk opgeschort, tot dinsdag 5 mei. Dan wordt het assisenproces voortgezet in de stand waarin het zich op 12 maart bevond. Dat wil zeggen dat de pleidooien op 5 mei worden aangevat. In theorie eindigt het proces dan op vrijdag 8 mei.

Het proces gaat niet door in het Vlinderpaleis, maar wel in de plechtige zittingszaal van het hof van beroep. Die zal zodanig ingedeeld worden dat iedereen minstens op anderhalve meter afstand van elkaar zit. “Zowel de zittingszaal als het jurylokaal zijn zeer ruim”, zo meldt Tom Hoorens, woordvoerder van het Antwerpse hof van beroep. Er werd beslist dat er maximaal 30 personen worden toegelaten in de zaal. “Zodat alle maatregelen inzake sociale afstand te allen tijde gerespecteerd kunnen worden”, klinkt het.

De twee hoofdverdachten, Branko Stankovski en Daniël Florojkic, mochten door de opschorting van het proces de gevangenis verlaten. Ze zullen zich op 4 mei, voor de hervatting van het proces, terug aanbieden in de gevangenis. De drie andere beschuldigden zaten niet meer vast.

Leopoldine De Decker werd op 17 mei 2013 gedood tijdens een overval in haar appartement aan de Lange Lobroekstraat in Antwerpen. De daders hadden gehoord dat ze een kluis met veel zwart geld had, maar dat verhaal bleek niet te kloppen.

© Jan Van Der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Assisen Antwerpen