Belgische techpleister moet verplegers van coronapatiënten ontlasten

Een medische techpleister van grotendeels Belgische makelij moet het werk verplegend personeel van Covid-19-patiënten aanzienlijk verlichten. Het product kan tegen het najaar op grote schaal worden uitgerold, schrijft De Tijd. 

Dankzij de pleister hoeven verplegers niet meermaals per dag metingen uitvoeren bij patiënten. De technologische zelfklever wordt bij een coronapatiënt op de borstkas geplakt, en monitort constant diens ademhaling, hartslag en temperatuur. Die data wordt verzameld op een digitaal platform, dat het medisch personeel kan raadplegen.

De komende weken wordt het product uitgebreid getest, en kan tegen oktober op grote schaal ingevoerd worden in Belgische ziekenhuizen. Het zal dus vooral nut hebben om eventuele tweede of derde infectiegolven op te vangen. Voor de huidige uitbraak te bestrijden zal het niet op tijd klaar zijn. 

De technologie achter de pleister werd ontwikkeld door het Antwerpse techbedrijfje ByteFlies. Die Start-up werkte aan een soortgelijke plakker voor ziektes zoals hartaandoeningen. Toen het virus in ons land uitbrak werd besloten om de ontwikkeling vijf versnellingen hoger te schakelen. Enkele weken geleden hebben we na overleg met onze partners besloten de ontwikkeltijd van twee à drie jaar terug te brengen tot maximaal zes maanden’, zegt CEO Hans Danneels aan De Tijd. 

Het project is een partnerschap van verschillende Belgische en internationale producenten. Naast een Duitse en een Japanse speler, werkte Quad Industries uit Sint-Niklaas mee aan de lijm en elektrodes waarmee de pleister lange tijd op het lichaam kan blijven. 

Andere Belgische partners zijn sensorfabrikant Melexis, communicatiespecialist Televic die het digitaal platform ontwikkelde, en zorgcentrale Z-Plus.

Meer