Oversterfte begin april in België geschat op bijna 80 procent

Sinds het begin van de epidemie van het coronavirus is de mortaliteit in België gestegen. Begin april lag de oversterfte op ongeveer 80 procent, wat betekent dat er 80 procent meer overlijdens waren dan verwacht. Dat hebben de interfederale woordvoerders Steven Van Gucht en Emmanuel André donderdag laten optekenen tijdens de dagelijkse persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Volgens Van Gucht was de oversterfte groter dan bij hittegolven of griepseizoenen van de vorige jaren. De piek lag rond 10 april 2020 met 637 overlijdens per dag in België. De vorige piek dateert van 2018, met toen 465 overlijdens per dag tijdens een zeer zwaar griepseizoen.

“De oversterfte nu deed zich vooral voor bij 65-plussers, maar bij het begin van de uitbraak zagen we ook een oversterfte bij jongere generaties onder de 65”, aldus de viroloog.

Van Gucht onderstreepte dat de oversterfte van ongeveer 80 procent vergelijkbaar is met de oversterfte die we zien in de meeste van onze buurlanden, “en zeker niet hoger.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen