Wilmès: ‘Niet uitgesloten dat we een stap terug moeten zetten’

‘We kunnen een perspectief geven, maar geen garantie.’ Premier Sophie Wilmès (MR) waarschuwt in de Kamer dat de Nationale Veiligheidsraad morgen wel een plan kan goedkeuren voor een geleidelijke afbouw van de lockdown-maatregelen. Maar dat wil niet zeggen dat er zekerheid bestaat dat de pandemie uitdooft.

wwi, mg

‘Als blijkt dat we het virus niet meer onder controle hebben, is het niet uitgesloten dat we een stap terug moeten zetten’, zei ze in de Kamer.

De Veiligheidsraad moet morgen ook beslissingen nemen over het vrijgeven van de economie. Wilmès verzekerde in de Kamer dat alle bedrijven, ongeacht sector of grootte, op gelijke voet behandeld zullen worden.

De Nationale Veiligheidsraad komt vrijdagmiddag rond 14.30 uur samen in het Brusselse Egmontpaleis. Op tafel ligt onder meer een mogelijke versoepeling van de coronamaatregelen. Woensdag lekte in Le Soir al een voorlopige versie uit van de aanbevelingen van de expertengroep die de exitstrategie uit de coronacrisis moet voorbereiden. Daarin stond onder meer dat de lessen op school deels op 15 mei zouden kunnen hernemen en dat bepaalde handelszaken na 3 mei de deuren opnieuw kunnen openen.

Compleet onverantwoord Wilmès herhaalde donderdag tijdens de plenaire vergadering in de Kamer dat ze het lek betreurt. 'Dat is niet alleen respectloos tegenover het werk dat wordt verzet, maar vooral compleet onverantwoord naar de bevolking toe. De afbouw is een zeer delicate operatie, we kunnen ons niet veroorloven dat onze boodschap aan de bevolking vertroebeld raakt', zei ze. 'De beslissingen over de volgende stappen worden morgen genomen binnen de Nationale Veiligheidsraad. Alleen binnen de Nationale Veiligheidsraad, en alleen op dat moment. Niet in de pers, niet in interviews.'De premier benadrukte ook dat na een eventuele versoepeling van de maatregelen de klok nog steeds teruggedraaid kan worden. 'Ik snap dat de bevolking snel vooruitzichten wil, maar ons vermogen om de effecten van de maatregelen te voorspellen is beperkt. We moeten stap voor stap gaan terwijl we evalueren op het terrein', zei ze.

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) waarschuwde voor al te veel optimisme. 'Ik pleit voor realisme: alles tegelijkertijd heropstarten, is veel te gevaarlijk', zei ze. 'De curve is goed afgeplat dankzij de inspanningen van de bevolking, maar het virus is niet weg en blijft gevaarlijk. Het laatste dat we willen is stappen vooruitzetten, en dan teruggefloten worden omdat er een tweede golf is. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinwinkel.'

Uw sociaal leven blijft op een laag pitje, ook na 4 mei

Terwijl er nagedacht wordt over een gefaseerde opstart van economie en onderwijs, is het duidelijk dat alle sociale, laat staan fysieke, contacten nog lang beperkt zullen blijven.

Zelfs versoepeling op 4 mei is niet zeker

thumbnail: null
thumbnail: null

Op 4 en 18 mei zouden de eerste maatregelen versoepeld kunnen worden. Zouden. Want de experts zien heel wat bergen waar we eerst nog over moeten.