Direct naar artikelinhoud

Koen Geens tempert verwachtingen: ‘Na 3 mei zal het nog geen vrijheid blijheid zijn, verre van’

Koen Geens (CD&V).Beeld Tim Dirven

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tempert de verwachtingen over de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad over het versoepelen van enkele coronamaatregelen. ‘Tot er een vaccin komt, hebben we nog een hele tijd discipline voor de boeg.’

Wanneer en hoe gaat ons land de komende weken de lockdown verlaten? Zowat de hele bevolking kijkt uit naar de beslissing die de Nationale Veiligheidsraad deze namiddag moet nemen.

Justitieminister Koen Geens (CD&V) probeert alvast de verwachtingen te temperen. “Na 3 mei zal het nog geen vrijheid blijheid zijn. Verre daarvan”, klonk het in De Ochtend op Radio 1“Tot er een vaccin komt, hebben we nog een hele tijd discipline voor de boeg.”

Een van de zaken waar het hardst naar uitgekeken wordt, is de vraag wanneer grootouders hun kleinkinderen weer zullen mogen zien. Daarover klonk Geens niet bepaald hoopvol. “Gisteravond vroeg ik aan de experten wanneer ik weer met mijn kleinkinderen kan voetballen in de tuin, en het antwoord was weinig opbeurend: ‘Dat is nog lang niet voor nu.’”

Beter communiceren

Geens kwam ook nog even terug op de kritiek op de onduidelijke communicatie van de Veiligheidsraad. De beslissing om bezoek in woon-zorgcentra opnieuw toe te laten, leidde tot chaos en werd ook al snel teruggedraaid. Eerder deze week lekte het advies van de expertengroep over de exitstrategie. “Ik droom van een wereld waarin we perfect communiceren, eenduidig, lang op voorhand en zonder lekken”, zei Geens enigszins schertsend.

Hij beseft echter ook dat de bevolking duidelijkheid verwacht van de politici. “Elke communicatie is voor verbetering vatbaar”, erkende hij, “en ik ben ervan overtuigd dat de Nationale Veiligheidsraad onder leiding van premier Wilmès dat vandaag beter zal doen.”