Direct naar artikelinhoud
Verenigde StatenUpdate

Trump suggereert injectie met bleekmiddel als behandeling tegen coronavirus. En experts steigeren

Trump suggereert injectie met bleekmiddel als behandeling tegen coronavirus. En experts steigeren
Beeld Photo News

Amerikaans president Donald Trump heeft een aantal onorthodoxe maatregelen aangeraden om corona te bestrijden. Hij vernoemde zonnen, onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet.’ Voorts vroeg hij advies over het injecteren van ontsmettingsmiddel als remedie. Verschillende dokters roepen op om vooral geen ontsmettingsmiddelte injecteren. De president zelf beweert nu dat zijn uitspraken sarcastisch bedoeld waren.

en

Trump adviseerde de Amerikanen gisteren op basis van een studie om te zonnen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. De studie geeft volgens het staatshoofd aan dat het virus sneller verdwijnt bij zonlicht en hogere temperaturen. “Ik hoop dat mensen van de zon kunnen genieten, en als het een impact heeft is dat geweldig”, zei Donald Trump vannacht tijdens zijn dagelijkse coronabriefing.

Bill Bryan, hoofd van de afdeling wetenschap en technologie bij het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, ging dieper in op de studie. Bryan vertelde dat het virus gevoelig korter leeft als het warm en zonnig is. In zulke omstandigheden zou het nieuwe coronavirus de helft van zijn levensduur bereiken in twee minuten. Als er géén zon schijnt, zou dat volgens de studie veel langer duren, namelijk 18 uur.

Bryan en Trump gaven geen verdere details over de studie. De topdeskundigen inzake de Amerikaanse aanpak van de coronacrisis, Deborah Birx en Anthony Fauci, waren tijdens de persconferentie niet aanwezig om commentaar te geven op de studie.

Ontsmettingsmiddelen

Volgens nieuwszender CNN vroeg de president adviseurs ook of het injecteren van ontsmettingsmiddelen in de longen coronapatiënten kan genezen. “Ik ben hier om ideeën te spuien”, zei Trump. “Opnieuw zeg ik misschien kan je, misschien kan je niet. Ik ben geen dokter.”

Experts waarschuwden na Trumps opmerkingen om die absoluut niet in de praktijk te brengen. “Bleekmiddel inhaleren zou het allerergste voor de longen zijn”, zei John Balmes, een longarts uit San Francisco. “Niet eens een lage hoeveelheid is veilig. Het is een totaal ridicuul concept.”

Ook de Britse multinational Reckitt Benckiser, maker van onder meer de desinfecterende schoonmaakmiddelen Dettol en Lysol, waarschuwt mensen die middelen vooral niet te drinken, te injecteren of op wat voor manier dan ook in het lichaam te brengen. Reckitt Benckiser reageerde meteen op berichten en vragen daarover via social media. “Net als bij al onze andere producten, moeten onze desinfecterende middelen en hygiëne producten gebruikt worden op de manier waarvoor ze zijn bedoeld.”

Na de storm van kritiek zegt de president nu dat zijn uitspraken niet letterlijk genomen moeten worden. Hij bedoelde het naar eigen zeggen sarcastisch. “Ik stelde op sarcastische wijze een vraag aan verslaggevers als jij. Gewoon om te kijken wat er zou gebeuren.”

Het Witte Huis had vanwege de rel al uitgehaald naar de media. Die kregen het verwijt dat ze Trump in een kwaad daglicht probeerden te stellen. “Laat het maar aan de media over om uitspraken van president Trump uit hun context te halen en met negatieve koppen te komen”, reageerde een woordvoerster. Ze stelde ook dat Trump steeds heeft gezegd dat mensen een arts moeten raadplegen over hun coronabehandeling.