Direct naar artikelinhoud
Lockdown

Vooral ouders met kleuters uitgeput door combinatie werk-kinderen

Vooral ouders met kleuters uitgeput door combinatie werk-kinderen
Beeld Tim Coppens

Ouders van baby's en kleuters ervaren tijdens de lockdown het grootste conflict tussen werk en gezin. Dat blijkt uit een onderzoek van de Odisee Hogeschool. ‘Het is heel belangrijk dat de regering rekening houdt met die groep.’

Wie de lockdown met een baby of een kleuter doormaakt, weet dat het geen pretje is. Cijfers van Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de Odisee Hogeschool bevestigen dat ouders van baby's (0 tot 2 jaar) en kleuters (3 tot 5 jaar) het meest afzien. Respectievelijk 36 procent en 39 procent is emotioneel uitgeput na het (tele)werk op het einde van de dag.

“Dat is significant verschillend met ouders van oudere kinderen”, zegt onderzoeker Miet Timmers. “Bijna 40 procent van de ouders van een kleuter heeft moeilijkheden om zich te concentreren op het werk. Dat is acht keer zoveel ten opzichte van het percentage uit de gezinsenquête van 2016.”

Ouderschapsverlof

De onderzoekers begrijpen dat het beleid in zijn exitstrategie met heel wat factoren moet rekening houden, veiligheid voorop. Toch hameren ze erop dat het welzijn in gezinnen moet meespelen in de afweging. “Op dit moment ziet het ernaar uit dat lagere en secundaire scholen gedeeltelijk zullen opengaan”, zegt onderzoeker Joris Van Puyenbroeck, “kleuterscholen niet”. Als dat het geval is, vragen de onderzoekers om ook aan de ouders van de allerkleinsten te denken. “Thuiswerk is al moeilijk, het veroorzaakt een enorme druk. Maar wat met ouders die straks moeten gaan werken? Ze kunnen hun kinderen niet bij de grootouders afzetten.”

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) kwam eerder deze week al voor een deel tegemoet aan die bezorgdheden. Ze stelde een een zogenaamd coronaverlof voor. Alleenstaande thuiswerkers zouden extra ouderschapsverlof kunnen nemen. Tijdens de plenaire vergadering in de Kamer kondigde Muylle aan dat ze dat voorstel wil uitbreiden naar alle ouders met minstens één kind jonger dan 12 jaar.

Een maatregel die de onderzoekers toejuichen. “Al moeten we er ons bewust van blijven: het zijn net zij die het financieel moeilijker hebben, zoals bijvoorbeeld alleenstaande ouders, die het minst ouderschapsverlof opnemen. De financiële compensatie moet hoog genoeg liggen.”