Instagram-oprichters bouwen Covid-19-tracker: ‘Virus is geen deur waar je eenmalig door moet, het is een draaideur’

Kevin Systrom en Mike Krieger, de oprichters van het foto- en videodeelplatform Instagram, hebben een website ontwikkeld die toelaat de verspreiding van Covid-19 in ‘real time’ te volgen. Systrom en Krieger verkochten Instagam in 2012 voor 1 miljard dollar aan Facebook. In 2018 stapten beide bij het sociale netwerk op, ‘om zich op nieuwe projecten te concentreren’.

Een van die projecten is de lancering van RT.live, een website waarop de reproductieratio van het coronavirus in de 50 Amerikaanse staten wordt getraceerd. Dat gebeurt door na te gaan hoeveel mensen door het coronavirus worden besmet omdat een ander persoon ziek is geworden. Ligt deze ratio boven 1, dan stijgt het aantal gevallen exponentieel. Ligt de ratio onder 1, dan zal het virus stilaan uitsterven.

Beide begrijpen dat de publicatie van cijfers op niveau van de staat beleidsmakers maar beperkt bruikbare informatie oplevert. Omdat binnen de staten grote verschillen merkbaar zijn op niveau van de afzonderlijke counties (provincie), steden en gemeenten. Het duo werkt ondertussen verder aan manieren om ook bruikbare informatie over deze kleinere gebieden in kaart te brengen.

Covid-19: meerdere golven

In een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC waarschuwen Systrom en Krieger ervoor dat zelfs wanneer het virus in een eerste tijd overwonnen wordt, de kans groot is dat het daarna een comeback maakt.

‘Vele mensen zien Covid-19 als een deur waar ze doorheen moeten om aan de andere kant te raken. Maar ze zouden het beter als een draaideur beschouwen. De kans bestaat dat men zelfs een paar keer door die draaideur moet. Je zal zien dat sommige gebieden coronavirusvrij zullen worden, maar eens ze openen er opnieuw infecties de kop opsteken. Gewoon omdat mensen uit andere gebieden zich nu hier vrij kunnen bewegen.’

Eerder deze week raakte bekend dat ook de Franse regering werkt aan een plan waarbij het verkeer tussen de meest en minst door het coronavirus getroffen gebieden na het opheffen van de lockdown zou worden beperkt tot zelfs verboden. Op die manier wil men beletten dat iedereen zich naar de kuststreken verplaatst. De meest getroffen Franse regio is Parijs. Maar uiteindelijk zou deze beslissing bij de burgemeesters en lokale verantwoordelijken komen te liggen.

Silicon Valley helpt

System en Krieger zijn slechts twee van de vele ondernemers in Silicon Valley die proberen nuttig werk te verrichten in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft in de VS nu al meer dan 50.000 mensenlevens geëist.

Ook Apple en Google werken samen aan de ontwikkeling van een zogenaamde corona-app. Die moet toelaten snel te identificeren met wie iemand die besmet is geraakt de voorbije 48 uur fysiek in contact is geweest. Facebook heeft deze week regionale mappen gepubliceerd, die de gegevens over mensen in kaart brengt, die vrijwillig hun covid-19-symptomen rapporteren.

Meer