Immuniteit Vlamingen verdubbeld in twee weken tijd: 4,3 procent heeft antistoffen

ZOL test immuniteit werknemers (archiefbeeld) © Boumediene Belbachir

De immuniteit van de Vlaamse bevolking voor Covid-19 is verdubbeld in twee weken tijd. In totaal heeft nu 4,3% van de bevolking in België antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek dat Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, uitvoert in samenwerking met het Rode Kruis-Vlaanderen en le Service du Sang.

evdg

Sciensano krijgt tweewekelijks zo’n 3.000 bloedstalen toegestuurd van het Rode Kruis Vlaanderen en le Service du sang voor Wallonië en Brussel. Ondertussen werden 1.327 bloedstalen getest op de aanwezigheid van antilichamen tegen SARS-CoV-2. “Met deze studie willen we achterhalen hoe groot het deel is van de gezonde bevolking dat besmet is geweest met het coronavirus. De resultaten kunnen, in combinatie met andere epidemiologische gegevens die momenteel geregistreerd worden door Sciensano, een beter beeld geven over hoeveel Belgen vermoedelijk Covid-19 hebben gehad en mogelijk immuun zijn”, zegt immunologe Isabelle Desombere.

Groepsimmuniteit bouwt zich op

Momenteel werden bloedstalen verzameld in Vlaanderen op 30 maart en op 14 april, en in Wallonië en Brussel tussen 14 en 16 april. De bloedstalen (in totaal 1.327) zijn representatief voor de actieve Belgische bevolking. Uit die eerste resultaten blijkt dat de seroprevalentie, de aanwezigheid van antistoffen in het bloed waardoor je waarschijnlijk immuun bent voor Covid-19, in Vlaanderen in twee weken tijd is verdubbeld (van 2,1% in de stalen van 30 maart naar 4,1% in de stalen van 14 april).

Op 14 april had 4,3% van de populatie in België antistoffen tegen het coronavirus, zonder al te grote verschillen tussen Wallonië, Brussel en Vlaanderen. De groepsimmuniteit bouwt zich dus langzaam op, maar blijft voorlopig wel nog laag. “Omdat we in deze studie enkel bloedstalen hebben getest van mensen die in de voorbije weken geen symptomen van Covid-19 hebben gehad, ligt het percentage van de bevolking dat ondertussen antistoffen heeft opgebouwd tegen SARS-CoV-2 waarschijnlijk hoger”, zegt Desombere.

Meer tests

Antilichamen zijn pas twee weken na de infectie goed meetbaar in het bloed. De resultaten van dit onderzoek weerspiegelen dus de infecties die twee weken voor de bloedafname hebben plaatsgevonden. De bloedstalen die werden verzameld op 30 maart, geven asymptomatische infecties weer die zich voordeden in de periode voordat de maatregelen van start gingen. De bloedstalen van 14 april, geven infecties weer tot een tiental dagen na de start van de maatregelen.

“De resultaten van dit onderzoek laten zien in welke mate het virus na de ingang van de maatregelen is blijven circuleren, maar moeten nog met de nodige voorzichtigheid behandeld worden. De volgende testresultaten zullen laten zien in welke mate de groepsimmuniteit verder toeneemt.” Om de evolutie in de aanwezigheid van antilichamen te blijven opvolgen, blijft Sciensano tweewekelijks bloedstalen verzamelen van het Rode Kruis-Vlaanderen en le Service du Sang.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen