Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

China stuurt artsen naar Noord-Korea, terwijl geruchten over toestand Kim Jong-un aanzwellen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op archiefbeeld uit december vorig jaar.Beeld AFP

China heeft een team inclusief artsen naar Noord-Korea gestuurd om het regime te adviseren over de toestand van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat zeggen drie bronnen tegen persbureau Reuters.

Volgens de bronnen die Reuters aanhaalt is de delegatie, geleid door een hooggeplaatst lid van het internationale liaisonkantoor van de Communistische Partij, donderdag naar Noord-Korea afgereisd.

De hulp van het Chinese team zou erop kunnen duiden dat eerdere berichten over de precaire gezondheidssituatie van Kim kloppen. Maandag berichtte een Zuid-Koreaanse website gespecialiseerd in nieuws uit Noord-Korea dat de 36-jarige dictator herstellende is van een hartoperatie. Het bericht was gebaseerd op één bron uit Noord-Korea. Maar de experts zouden ook naar Noord-Korea gestuurd kunnen zijn om het regime te helpen bij de bestrijding van het coronavirus.

Sinds de Noord-Koreaanse dictator verstek liet gaan bij de viering van de geboortedag van zijn grootvader Kim Il-sung op 15 april, wordt volop over zijn toestand gespeculeerd. Deze Dag van de Zon geldt als een van de belangrijkste feestdagen in Noord-Korea en Kims afwezigheid was opmerkelijk. Op 11 april werd hij voor het laatst in de openbaarheid gezien.

‘Overleden’

Vrijdag suggereerde een topvrouw van televisiezender HKSTV uit Hongkong op Weibo, het Chinese Twitter, dat de Noord-Koreaanse leider zou zijn overleden. De vrouw komt uit een diplomatenfamilie en haar oom is een Chinese ex-minister van Buitenlandse Zaken. Ze heeft 15 miljoen volgers op Weibo.

Eerder in de week meldde CNN dat autoriteiten over ‘inlichtingen’ beschikken waaruit zou blijken dat het leven van Kim in ‘groot gevaar’ is na een operatie.

Chinese en Zuid-Koreaanse autoriteiten houden tot nu toe vol dat er niks bijzonders aan de hand is in Noord-Korea. De Amerikaanse president Trump zei dat het CNN-bericht niet klopt. ‘Ik denk dat het een nep-verslag was. Ik heb gehoord dat ze oude documenten gebruikten.’ Ook de Noord-Koreaanse staatsmedia hebben geen bijzonderheden gemeld over de gezondheid van hun leider.

Betrouwbare informatie over de situatie in de totalitaire dictatuur is schaars, terwijl de interesse voor nieuws uit Noord-Korea groot is. Mede hierdoor vinden niet-geverifieerde berichten al snel hun weg naar media. De lijst met foutieve nieuwsberichten over het land is dan ook lang. Zo meldde een Zuid-Koreaanse krant vorig jaar dat verschillende kernwapenonderhandelaars geëxecuteerd waren na de mislukte top tussen Kim en Trump in Hanoi. De officials waren later weer op nieuwsfoto’s te zien.

In 2014 verdween Kim een maand lang van de radar, hetgeen ook tot veel speculaties leidde. Toen hij weer opdook, liep hij met krukken. Koreaanse inlichtingendiensten meldden toen dat hij een enkeloperatie had ondergaan.