Druk op ziekenhuizen neemt verder af, wel 241 overlijdens

Het Nationaal Crisiscentrum meldt 217 nieuwe patiënten, maar 295 mensen hebben het ziekenhuis verlaten. De virologen voorspellen een mogelijke heropflakkering in de winter.

al, bbd

Ook gisteren meldde het crisiscentrum al een daling in het aantal ziekenhuisopnames. Dat is een heel belangrijke graadmeter om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te monitoren. En die graadmeter geeft hoop.

Er liggen nu 934 mensen op intensieve zorg, ook dat zijn er minder dan gisteren: 36 minder om precies te zijn. 635 mensen worden er beademd, een daling met 46.

Er zijn wel 241 overlijdens te betreuren. Maar 58 daarvan zijn overlijdens van eergisteren in de woonzorgcentra. Die cijfers waren gisteren nog niet volledig. In totaal zijn er nu 6.917 overlijdens in ons land. 46 procent overleed in de ziekenhuizen, 53 in de woonzorgcentra.

Het totaal aantal gekende besmettingen ligt intussen op 45.325, dat zijn 1.032 nieuwe besmettingen. Van de nieuwe besmettingen werden er 431 in Vlaanderen gemeld. De cijfers van het aantal nieuwe besmettingen dalen bijzonder traag.

Het crisiscentrum is opgetogen dat we een piek hebben kunnen vermijden. We kunnen nu afbouwen, maar het blijft een fragiele en delicate situatie, zegt het centrum. Dat afbouwen kan alleen als we solidair de coronamaatregelen blijven volgen, aldus het centrum. 'Ons gedrag en burgerzin bepaalt de verspreiding van het virus,' zei Yves Stevens, woordvoerder van het crisiscentrum.

Hij herhaalde ook wat de Veiligheidsraad gisteren al communiceerde over mondmaskers. Ze worden op 3 mei verplicht op het openbaar vervoer en worden aangeraden op drukke plaatsen.

Immuniteit

Om de twee weken krijgt Sciensano drieduizend bloedstalen van het Rode Kruis. Zo kan nagegaan worden hoeveel mensen antistoffen hebben opgebouwd (let wel: antistoffen hebben we pas ongeveer twee weken na de besmetting). Het aantal mensen met antistoffen stijgt, zo blijkt, maar blijft met amper vier procent heel laag.

De opbouw van immuniteit verloopt dus heel traag. Als we op groepsimmuniteit zouden willen rekenen, dan zou het percentage op 60 moeten liggen en daar zijn we nog lang niet. Sciensano blijft dit tweewekelijks volgen via de bloedstalen van bloeddonoren.

Geen doden meer midden mei

Een Amerikaanse universiteit voorspelt intussen geen covid-19 doden meer in ons land vanaf half mei. Viroloog Steven Van Gucht hoopt dat dit klopt, maar de info van die universiteit is gebaseerd op een model en dat is geen zekerheid, verklaart hij.

Van Gucht beklemtoont dat 99 procent tot 99,5 procent van de mensen die besmet worden met het virus, herstellen. Sciensano verwacht dat het aantal overlijdens de komende weken inderdaad fors zal afnemen. 'Als het virus nog weinig in omloop is, kan ik me inbeelden dat nieuwe overlijdens heel zeldzaam worden.' Maar helemaal verdwijnen zal het virus niet doen en dat betekent dat er ook in mei en juni nog mensen kunnen overlijden aan covid-19.

De moeilijkste periode wordt het najaar en de winter, wanneer het virus opnieuw meer druk zou kunnen zetten door het weer. Deze periode zou gunstiger voor de verspreiding van het virus zijn omdat we dan doorgaans dichter bij mekaar gaan zitten, wat de kans op besmetting aanzienlijk verhoogt.