Direct naar artikelinhoud
ReizenStaycation

Als reizen deze zomer niet mag: 50 tips voor een topvakantie in België

Snepkensvijver-Heiberg in Herentals.Beeld Kevin Faingnaert

Nee, die verre reizen naar exotische oorden, dat gaan we even niet meer doen. Maar met een beetje geluk kunnen we dit jaar wel nog terecht in eigen land om de lockdown weg te spoelen. In elk van onze tien provincies valt er immers veel te beleven. De leukste uitstappen en logeeradressen, aangevuld met tips van experts.

en

LIMBURG

1. Slowcamping in de duinengordel

Paalkamperen is niets meer dan een aangeduide plek in de vrije natuur waar je voor maximaal twee nachten gratis je tent kunt opzetten. In de ­Limburgse Duinengordel kun je hiervoor terecht op de bivakplaatsen van Itter en Solt. Maak ook een tussenstop aan de Oudsberg, de grootste stuifduin van Vlaanderen.

De Japanse tuin in Hasselt.Beeld Karin Borghouts

2. Onthaasten op oosterse wijze

De grootste Japanse tuin van Europa vind je in Hasselt. Bijzonder, zeker als je bedenkt dat er in het ­oorspronkelijke plan slechts sprake was van een klein stadstuintje. De landschapstuin werd geheel volgens de regels van de kunst ­aangelegd door de Japanse architect Inoue Takuyuki. Achter iedere steen, waterpartij of boom zit een symboliek. Naast wandelen of mediteren, kun je in de tuin ook Japanse workshops meepikken, zoals origami, furoshiki, ­ikebana of kalligrafie. Hongertje? Breng gerust je eigen picknick mee. Op het evenementenplein en naast het ceremoniehuis staan picknicktafels, tenzij je liever je dekentje spreidt op het gazon.

De doorkijkkerk van Borgloon.Beeld RV

3. Buitengewone kunst

Pit, een project van Z33, brengt kunst in de open ruimte met installaties die het Haspengouwse landschap een nieuwe ­invulling geven. De zogeheten ‘doorkijkkerk van Borgloon’ van het Leuvense ­architectenduo Gijs Van Vaerenbergh is niet meer uit de omgeving weg te denken, net als de Tranendreef met de druppel­vormige boomtenten van Dré Wapenaar. Ontdek de kunstroute per fiets.

4. Expeditie door het mijnverleden

Sinds begin dit jaar maakt Thorpark deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen, een uitgestrekt natuurgebied dwars door het Limburgse steenkoolhart. Aan het hoofdgebouw van Thor Central vertrekken 11 nieuwe wandelroutes door een uniek stukje natuur waar de link met het industriële verleden overal aanwezig is. Beklim de terril van Waterschei vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de oude mijnterreinen. De ideale locatie om te genieten van een multiculturele picknickmand die je kunt bestellen bij Visit Genk.

Fietsen in BoslandBeeld Luc Daelemans

5. De boom in met die fiets

Om de zoveel tijd laat de provincie Limburg wel een innovatief fiets­project op de wereld los. In het ­domein van Bokrijk was er al het trompe-l’oeil fietspad dat dwars door de vijver loopt. Sinds vorig jaar kun je in regio Bosland ook letterlijk door de bomen fietsen via een specta­culaire lus op tien meter hoogte.

ANTWERPEN

6. Out of Africa in de Stille Kempen

Fantaseer er een kudde olifanten en giraffen bij en je waant je zo op de Afrikaanse savanne. In het wandelgebied van Snepkensvijver-Heiberg in Herentals (openingsbeeld van deze reportage) lopen moeras, heide en bos organisch in elkaar over, wat ­gevarieerde landschappen oplevert. De vijvers en moerassen zijn een ­drukbezochte broed- en rustplaats voor watervogels, vergeet dus je ­verrekijker en vogelspotboekje niet mee te nemen. Van hieruit vertrekken ook wandelroutes naar de andere natuurgebieden in de omgeving. Download gratis de routekaarten via de website van natuurpunt.

7. Luilekkeren op de Kalmthoutse Heide

Kun je na een fikse wandeling door de Heide wel een lunch gebruiken? Dankzij de piknikfabrik hoef je niet te zeulen met een zware rugzak of een frigobox. Bestel je picknickmand ­online en laat hem leveren op een locatie naar keuze. Achteraf wordt de mand netjes weer opgehaald.

Treelodge in Retie.Beeld RV

8. Gezellig in je nest

Oefen nog even je outdoor-skills voor je incheckt in het avontuurlijke boomhuttenkamp van Bram en Karen. De drie cabins werden door de eigenaars zelf gebouwd en zijn voorzien van alle comfort. Kruip na een dag in de buitenlucht in je bosbed of laat je heerlijk in slaap wiegen in een van de zweeftenten in de bomen.

9. Tip van Greetje en Kristien, dingenzoekers.be

Paalkamperen in Wortel-Kolonie kost niks, maar de ervaring is onbetaalbaar.”

10. Tussen oud en nieuw

Mechelen groeide de laatste jaren uit tot een hippe stad in een historisch decor. Balanceer tussen heden en verleden in de urban foodmarket in de Oude Vleeshalle of loop eens binnen in het pas gerestaureerde Predikherenklooster, dat vorig jaar een nieuwe bestemming kreeg als culturele hotspot.

Het natuurhuisje van Piet en Nathalie.Beeld Diane Hendrikx

11. Aards paradijs

Het nostalgische natuurhuisje van creatieve doe-het-zelvers Piet Hemerijckx en Nathalie Posson ligt diep verscholen in de Kempische bossen. De ultieme terugtrekplek voor een weekendje weg – als je de weg vindt, tenminste.

12. Vakantiepret in Buitenland

Voor alle duidelijkheid: Buitenland ­bestaat echt en ligt in het Scheldeland, het gebied van de Stille Waters tussen Temse en Bornem. Neem je fiets mee op de veerpont en schipper tussen Oost-Vlaanderen en Antwerpen. In het nabijgelegen stilte­gebied van Weert geniet je languit van de natuur in een van de hangmatten.

VLAAMS-BRABANT

Het kerkhof van Laken.Beeld RV

13. Het Père Lachaise van Brussel

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een gezellig gezinsuitstapje, maar een bezoek aan het kerkhof van Laken (Onze-Lieve-Vrouwvoorplein, Brussel) loont zeker de moeite. Op de oudste begraafplaats van de hoofdstad – ook wel het Père Lachaise van Brussel genoemd – vonden tal van politici en ereburgers hun laatste rustplaats. De monumentale grafzerken en de rijke collectie standbeelden, met onder meer een versie van De denker van Rodin, geven het kerkhof de status van een openluchtmuseum. Maar de belangrijkste bezienswaardigheid bevindt zich onder de grond. Na een jarenlange restauratie zijn de dodengalerijen weer open voor het publiek. In het nabijgelegen atelier van beeldhouwer Ernest Salu – nog zo’n pareltje van historisch erfgoed – is nu het museum voor grafkunst gevestigd.

14. Het molenhuisje doet stress verdwijnen

Toen Ben en Elke het molenhuisje van het kasteeldomein van Kwabeek te koop zagen staan, waren ze op slag verliefd. Na een grondige renovatie ziet de vroegere molenaarswoning er als herboren uit. Achter de rustieke gevel zit een verrassend strak interieur verborgen. De waterval en de bosgeluiden maken Headspace compleet overbodig.

De plantentuin van Meise.Beeld RV

15. Picknick tussen de planten

Met ruim 18.000 soorten op een oppervlakte van 92 hectare, behoort de plantentuin van Meise tot de grootste botanische tuinen ter wereld. ­Combineer je wandeling met een picknick op het gazon of op het terras van de oranjerie.

16. Op stap met ezeltjes

Alweer wandelen? Pruillip. Wedden dat je je kinderen wel meteen enthousiast krijgt voor een ezelwandeling door het Hageland? Geniet van een trage tocht door de natuur terwijl je je ezel de heuvel probeert op te krijgen en rust tussendoor even uit aan een van de gezellige picknickplaatsen. Meer van dat? Natuurboerderij Het Bolhuis biedt als enige in Vlaanderen meerdaagse ezeltrektochten aan met overnachting in een safaritent.

17. De Dijle verwelkomt vlottenbouwers

Het zou een sluwe opdracht voor De mol kunnen zijn. Bouw je eigen vlot met een team van minstens drie personen en peddel stroom­afwaarts van Korbeek-Dijle tot in Heverlee, een tocht van 6,5 km. Bij aankomst breek je het vlot weer af en kun je terug naar de startplaats met een kickbike, een kruising ­tussen een step en een fiets.

OOST-VLAANDEREN

Deurle.Beeld Kevin Faingnaert

18. Schilderachtig kunstenaarsdorp

Deurle, een deelgemeente van Sint-Martens-Latem en hierboven op de foto, blijft een van de meest fotogenieke plekjes van de Leiestreek en was sinds de tweede helft van de 19de eeuw de inspiratiebron en de woonplaats van menig kunstenaar. Belangrijke artists in residence waren onder anderen Constant Permeke, Cyriel Buysse en Gustave en Léon De Smet. Een wandeling of fietstocht door het dorpje is niet compleet zonder een bezoek aan het nabijgelegen Museum Dhondt–Dhaenens, waar je de privé­collectie van de familie kunt bezichtigen. Vanaf 28 juni staat in het museum voorlopig de zevende biënnale van de schilderkunst gepland.

19. Peddelpret

Niks zo verfrissend als een kajak- of suptrip over de Durme, de Moervaart of de Zuidlede. Peddel als een pro, maar vergeet vooral niet voluit te genieten van de ­natuurpracht langs de oevers. Een bootje of een supboard huren, kan in Lokeren en Wachtebeke. 

Villa Emma.Beeld RV

20. Te gast bij Van Eyck

Combineer een citytrip in Gent met een Van Eyck-arrangement bij Villa Emma, een van de mooiste B&B’s van de stad. Het art-nouveaupand ligt midden in het groen, op tien minuten fietsen van het centrum. In de tuin vind je alle 75 planten die de broers Van Eyck in het Lam Gods verwerkten. Nog tot 30 oktober kun je er een gegidste ­plantentour volgen.

21. Tip van Tanguy Ottomer, beroepsbelg.be

“Huur een bootje dat je zelf mag besturen en ontdek Gent van op het water. Aperitiefje mee aan boord en genieten maar.”

22. In bed met Boonen

Op de Kluisberg, het hoogste punt van de Vlaamse Ardennen, opende vorige jaar sporthotel Hotond. Het interieur is Scandinavisch geïnspireerd met een focus op duurzaamheid. Voor de rest is het al koers wat de klok slaat. Overnacht in een van de tien ‘Flandrienkamers’ in het thema van wielerlegendes als Eddy Merckx of Tom Boonen, en neem ‘s morgens een stevig ontbijt voor je in de pedalen klikt. Vanuit het hotel vertrekken verschillende fiets- en wandelroutes, leuk voor beginners én pro’s.

WEST-VLAANDEREN

Transfo, Zwevegem.Beeld rv

23. Kicken in de oude elektriciteitscentrale

De voormalige elektriciteitscentrale van Zwevegem is een van de meest opvallende landmarks langs het kanaal Kortrijk-Bossuit. De centrale leverde voor het eerst stroom in 1911 en ging pas dicht in 2001. Daarna werd de industriële site omgebouwd tot Transfo, een cultureel centrum annex avonturenpark. De oude leidingen, hoge schouwen en betonnen toren vormen het ultieme decor om je hoogtevrees te overwinnen. Wordt het een death­ride, een hindernissenparcours boven water of een sprong van een zeven meter hoge pamperpaal? Of neem je toch liever een duik in de spectaculaire duiktank die ondergebracht is in een van de drie oude olietanks?

24. Vroege vogels spotten

Op de rechteroever van de IJzer, net boven Diksmuide, ligt De Blankaart. Dit moeras is een ­populaire broedplaats voor veel ­vogelsoorten die je vroeg kunt zien ontwaken aan boord van de fluisterboot. Met een gids vaar je langs de rietkragen onder een prachtige zonsopgang. Deelname is gratis, reservatie verplicht.

25. Kunst in het Ensorhuis

In Oostende opent hopelijk nog dit jaar een nieuw, interactief museum in het ­gerenoveerde Ensorhuis. Maak ­kennis met het leven en werk van de kunstenaar en laat de artiest in jezelf los in het belevingscentrum. Waag je aan een sesssie ‘speed painting’ of wandel door de belle-époquewijk met behulp van 3D-technologie. Voor gezinnen is er een familietour.

De barak van Gaston de VinckBeeld Jan D’Hondt

26. Slapen zoals in 1919

De barak van Gaston de Vinck in ­Ieper ­katapulteert je een eeuw terug in de tijd. Het huisje vertelt het verhaal van de baron die zijn kasteel na WO I niet meer terugvond en als eerste een noodwoning bouwde. Bereid je voor op een digitale detox, weg van de luxe van nu. Snak je toch naar een douche, dan is er altijd nog de nooddeur naar de moderne wereld.

27. Tip van Dirk Marteel, Mediacoördinator Westtoer

“Ik ben een kind van de zee. Goed weer of slecht weer, eb of vloed, storm of zomers warm: het magische van onze zee blijft me elke dag opnieuw verwonderen. Water betekent voor mij vakantie. Mijn favoriete fietsplekken zijn ­de Damse Vaart, de Brugse Reien bij valavond, de IJzer in Roesbrugge, de Leiekronkels door Kortrijk en de Scheldemeersen in Avelgem.” De site van Westtoer bevat een handige zoekfunctie met fietsroutes in de hele West-Vlaamse regio, voor elk niveau.  

HENEGOUWEN

28. Culturele goudmijn

Nergens is het mijnverleden van de Borinage zo ­verweven met kunst en cultuur als in Hornu. Het historische mijncomplex kreeg een plaats op de ­werelderfgoedlijst van Unesco en is vandaag de ­thuisbasis van het Centrum voor Innovatie en Design en het museum voor hedendaagse kunst.

29. Goddelijk ontwaken

Zoek je na een ontdekkingsreis in Bergen nog een plek om te crashen, dan is het Dream Hotel de place to stay. Het voormalige klooster van de zusters van Bélian werd recent omgebouwd tot een stijlvol viersterrenverblijf met een edgy kantje. De 62 kamers kregen elk een artistiek geïnspireerd thema, maar de kerkelijke elementen bleven bewaard. Eclectisch.

Charleroi.Beeld RV

30. Urban coole citytrip

De troosteloze industriestad Charleroi is niet meer, of doet op z’n minst een poging om dat grauwe imago van zich af te schudden. Veel oude fabriekssites kregen een creatieve herbestemming en de streetartscene boomt er als nooit tevoren. Een van de meest opvallende projecten is de ‘Urban Dream’, een ­kunstparcours met graffiti langs het jaagpad aan het kanaal. Voor nog meer cultuur kun je terecht in het Fotografiemuseum in een voormalig karmelietenklooster of het museum voor hedendaagse kunst BPS22. Maak je trip compleet met een wandeling door de binnenstad, waar de gerestaureerde Passage de la Bourse en de goed bewaarde art-nouveaugebouwen Instagram-materiaal zijn.

31. De rivièra van Wallonië

Christophe Deborsu, journalist en België-fan: “Bij de Lacs de l’Eau d’Heure, onze eigen rivièra, vind je ongeveer 70 kilometer strand. Tot tien jaar geleden was het daar echt verloederd, met slechte frietkoten en povere logies. Maar nu staan er enkele deftige resorts langs het water. Die streek is in Vlaanderen totaal onbekend, maar veel Franse toeristen komen er elk jaar, vooral gezinnen met jonge kinderen.” 

WAALS-BRABANT

De Leeuw van Waterloo.Beeld Michel Clinckemaille

32. Napoleon was here

De Leeuw van Waterloo staat in feite toch echt in Eigenbrakel. Neem de 226 trappen naar de top waar je oog in oog staat met de beroemde leeuw en een panoramisch zicht hebt over de velden waar de slag plaatsvond. Enkel in combinatie met een bezoek aan het museum Memorial 1815.

33. Picnick bij het kasteel

Na een rondje op het domein van Solvay in Terhulpen snap je plots waarom le tout Bruxelles hier op zondag komt wandelen. Het kasteel zelf is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië en de ­omringende bossen en vijvers zijn groot genoeg om rust te vinden.

Villers la Ville.Beeld RV

34. Op middeleeuwse schattenjacht

Wie de naam Villers la Ville hoort, denkt meteen aan de eeuwenoude cisterciënzerabdij. De indrukwekkende ruïnes behoren tot de mooiste ­historische sites van Europa en vormen in de zomer het decor voor allerhande muziek- en theatervoorstellingen in openlucht. Download de audiogids op je smartphone en keer 900 jaar terug in de tijd. Om de trip door de geschiedenis ook voor kinderen aangenaam te maken, is er een educatief verantwoorde schattentocht beschikbaar.

35. En avant marche

Christophe Deborsu, journalist en België-fan: “Adeps is de tegenhanger van Bloso in Vlaanderen. Elk ­weekend organiseren ze in elke Waalse provincie minstens drie ‘Adeps-marsen’: bewegwijzerde wandelingen waarbij je kunt kiezen voor afstanden tussen de 5 en 20 kilometer. Ideale manier om een streek te leren kennen.”

NAMEN

Backpackerskamp aan de Semois.Beeld RV

36. Stroom mee met de Semois

Voordat de Semois Frankrijk binnenkronkelt, maakt ze nog een paar ­prachtige lussen door de Naamse Ardennen. De perfecte uitvalsbasis voor een dagje stappen, maar echte backpackers maken er een tweedaagse trektocht van, met de gpx-route die de provincie heeft uitgestippeld. Maak je klaar voor een microavontuur van 34 kilometer, van Bohan naar Mouzaive en terug, met bivak in een backpackerskamp waar je gereserveerde tent al klaarstaat. 

37. Low-budget logeren

Christophe Deborsu: “Ik verblijf graag in jeugdherbergen. Dat is de ideale manier om sympathieke mensen te leren kennen. In die van Namen slaap je met zicht op de Maas.” 

38. Terug in de tijd

Met het hoogste aantal musea per inwoner doet Treignes z’n bijnaam van museumdorp alle eer aan. Stap in het stoomtrein­museum aan boord van de laatste actieve ­stoomtrein van België en tuf door het wondermooie landschap van Viroinval.

De Citadel van Dinant.Beeld Kevin Faignaert

39. Magisch panorama

De Citadel van Dinant torent zo’n 100 meter uit boven de Maas en is op slechts twee manieren te bereiken. Beklim de 408 trappen op eigen kracht of laat je de hoogte in hijsen met de kabelbaan. In beide gevallen wacht je een ­spectaculair uitzicht.

Christophe Deborsu op de Citadel van Namen.Beeld Kevin Faingnaert

40. De mooiste plek van Wallonië

Christophe Deborsu: “De Citadel van Namen is mijn absolute lievelingsplek. Ze is door Unesco ­verkozen tot de tweede mooiste citadel ter wereld. Je hebt er een prachtig uitzicht op de samenvloeiing van de Samber en de Maas. Er is daarboven een laan die l’Avenue du milieu du monde heet, omdat het lijkt alsof je in het middelpunt van de wereld staat. Als ik me een beetje triest voel, ga ik daarheen. Je voelt er de eeuwigheid.”

LUIK

41. Slapen bij Philippe Gilbert

Christophe Deborsu: “Ook in Wallonië groeit het fietstoerisme: men is bezig met knooppuntenroutes, in het Remouchamps van Philippe Gilbert kwam er een knap viersterrenhotel, helemaal gericht op ­fietsers. 

42. Fietsen en koffie drinken

Aan de Muur van Hoei is er het nieuwe fietscafé Le Mur, waar het allemaal draait om coffee & cycling. Het perfecte doel voor een dagtrip vanuit Vlaanderen. 

Het casino van Spa.Beeld Alamy Stock Photo

43. Veel meer dan een kuuroord

“Spa is de meest mondaine en tegelijk meest onderschatte stad van België”, zegt stadsgids Tanguy Ottomer van beroepsbelg.be. “Je ziet er veel vergane glorie, maar dat is net deel van de charme. Het is zo’n plek waar de geschiedenis van afdruipt. Spa zette de bad­cultuur internationaal op de kaart, de naam werd zelfs synoniem voor wellness. Het casino dateert van 1763, en is het oudste ter wereld. Hotel Manoir de Lébioles zou begin twintigste eeuw gebouwd zijn door een zoon van koning Leopold I. Zodra je de oprit van het landgoed oprijdt, voel je je de koning te rijk.”

44. Nog méér trappen lopen

Christophe Deborsu: “De trappen van Bueren werden in de 19de eeuw aangelegd als een binnenweg voor de soldaten tussen het centrum van Luik en de citadel. Die trap van 374 treden staat in de top tien van meest uitzonderlijke trappen ter wereld. Af en toe sprint er iemand naar boven om de recordtijd te verbreken: niet simpel met een stijgingspercentage van 30 procent!”

45. Op bezoek bij je voorouders

Vuur maken, een mammoet schieten met pijl en boog of een kleipotje boetseren: het zijn maar enkele potentiële activiteiten in het Luikse Préhistomuseum. Eindig je dag met een bezoek aan de grot van ­Ramioul of schuif mee aan tafel voor een prehistorisch menu in het Archeorestaurant van culinair historicus Pierre Leclercq.

LUXEMBURG

La balade des gnomes.Beeld RV

46. Het paard van Troje bestaat...

... en het staat in de Ardennen! Je kan er zelfs in slapen en vanuit de kop met een katrol je ontbijt naar boven hijsen, want je moet wél een beetje werken voor een boterham met choco. Het paard kijkt uit over de glooiende hellingen rond Durbuy en in de buurt kun je mooie wandelingen maken. Althans, als je je kinderen zo ver krijgt dat ze uit de buik van het paard willen komen. Alles in het houten interieur is met de hand gemaakt en werkt ook echt, het is geen kartonnen filmset. De ultieme Ardennentip, volgens ­dingenzoekers.be.

47. Mediteren met Krishna

In het sprookjesachtige kasteel van Petite Somme in Durbuy kun je terecht voor een spirituele trip. Op het domein van Radhadesh wonen en werken de volgelingen van de International Society for Krishna Consciousness - de Hare Krishna, dus. Combineer je rondleiding met een meditatiesessie en wees getuige van de religieuze ceremonie die zes keer per dag plaatsvindt in de tempelkamer. Na afloop kun je in het Indiase restaurant genieten van een vegetarische maaltijd. Of boek een overnachting in het Retreat Centre en keer als herboren terug.

Torgny.Beeld Shutterstock

48. Dit lijkt wel de Provence!

Met zijn wijnvelden en zonnig ­microklimaat ervaar je in Torgny het echte Provencegevoel. Je snapt meteen waarom het zuidelijkste plekje van België op de lijst van mooiste dorpen staat.

49. Het Bokrijk van de Ardennen

Het openluchtmuseum van Fourneau Saint-Michel is te vergelijken met Bokrijk, maar dan kleinschaliger. Keer terug naar het Ardense platteland van de 18de eeuw en loop binnen in de vakwerkhuisjes waar oude ambachten worden uitgebeeld. Het domein ligt midden in de bossen van Saint-Hubert, dus vergeet je wandel­schoenen niet mee te nemen.

50. Een droom van een dorpje

Christophe Deborsu: “Our is een van de mooiste dorpen in Wallonië, met typische zandstenen huisjes en een geklasseerde kerk.”