Druk op ziekenhuizen neemt af, maar cijfers 'blijven hangen'

© Photo News

De druk op onze ziekenhuizen blijft verder afnemen, zo blijkt uit de dagelijkse update van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. Maar viroloog Marc Van Ranst wijst erop dat de cruciale cijfers van het aantal nieuwe opnames blijft hangen.

loa

Terwijl in de voorbije 24 uur 204 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis, mochten 368 patiënten weer naar huis. Daarmee zakt het aantal gehospitaliseerde covid-19-patiënten onder de 4.000. Er liggen 891 patiënten op de afdeling intensieve zorg.

Het aantal nieuwe overlijdens zakt weer onder de 200. Van de 178 sterfgevallen in de voorbije 24 uur werd opnieuw het merendeel gerapporteerd in de woonzorgcentra: 103. Er werden in de woonzorgcentra ook opnieuw 379 positieve tests gerapporteerd. In heel het land werden 809 nieuwe besmettingen vastgesteld.

België heeft inmiddels meer dan 7.000 coronadoden te betreuren. Van de 7.094 sterfgevallen vielen er 3.782 - ruim de helft - in de woonzorgcentra.

Opnames moeten onder de 100

Op zondag geeft het Nationaal Crisiscentrum geen persconferentie. Enkel de cijfers worden meegedeeld. Zaterdag waarschuwde viroloog Marc Van Ranst in VTM NIEUWS dat het cijfer van het aantal opnames verder naar beneden moet. Als het aantal ziekenhuisopnames niet onder de 100 per dag zakt, zit volgens hem een heropening van de winkels op 11 mei er niet in. Die waarschuwing herhaalt hij zondag op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Steven Van Gucht zei zaterdag dan weer dat Sciensano verwacht dat het aantal overlijdens de komende weken fors zal afnemen. Hij waarschuwde wel voor een hoger aantal overlijdens in het najaar en in de winter, wanneer het virus opnieuw meer druk zou kunnen zetten door het weer. Deze periode zou gunstiger zijn voor de verspreiding van het virus omdat we dan doorgaans dichter bij mekaar gaan zitten, wat de kans op besmetting aanzienlijk verhoogt.

Updates coronacrisis : liveblog - cijfers - inzicht - vragen - tips