België snelste groeier in Europa op vlak van glasvezel

In Europa zijn inmiddels 172 miljoen woningen op glasvezel aangesloten. Op één jaar tijd is het aantal connecties met 7,5 procent toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van de FTTH Council Europe over de aanwezigheid van glasvezel in 39 Europese landen. De resultaten, verzameld door het bureau iDate, zijn gebaseerd op metingen eind september vorig jaar

De grootste groei werd opgetekend in België, waar het aantal aansluitingen op één jaar tijd met 307 procent bleek te zijn toegenomen. Op de tweede plaats staat Ierland met een groei van 70,4 procent, gevolgd door Zwitserland (69,1 procent), Groot-Brittannië (50,8 procent) en Duitsland (33,5 procent).

Frankrijk

In absolute cijfers kende Frankrijk met 3,5 miljoen aansluitingen de sterkste groei, gevolgd door Italië (1,9 miljoen) en Spanje (1,5 miljoen). De onderzoekers melden nog dat in negentien Europese landen het glasvezelnetwerk inmiddels meer dan twee miljoen aansluitingen kan melden.

‘De Europese glasvezelnetwerken boekten eind september vorig jaar een dekking van 49,9 procent, tegenover 46,4 procent op hetzelfde tijdstip het jaar voordien,’ aldus het rapport. ‘In de Europese Unie was er tegelijkertijd een groei van 36,4 procent naar 39,4 procent.’

De onderzoekers merken verder op dat de aanbieders van glasvezel eind september in Europa 70,4 miljoen gebruikers telden. Dat was een stijging met 15 procent tegenover hetzelfde tijdstip het jaar voordien.

‘Rusland neemt weliswaar een groot deel van die toename voor zijn rekening,’ aldus het rapport. ‘In de Europese Unie was er echter eveneens sprake van een stijging met 20,9 procent.’

Frankrijk voert de lijst aan met 1,92 miljoen nieuwe klanten, gevolgd door Spanje met 1,65 miljoen nieuwe gebruikers. Andere sterke groeimarkten zijn Griekenland (285 procent), Ierland (185 procent), Zwitserland (176 procent), België (111 procent) en Italië (45,3 procent).

Het gemiddelde van de Europese Unie bedraagt 17,1 procent. Ondanks de sterke groei blijft het gebruik van glasvezel in België nog bijzonder beperkt.

Cruciaal belang

De FTTH Council Europe wijst er nog op dat nationale en lokale overheden een belangrijke impact hebben op de implementering van de glasvezelnetwerken. ‘Een alomtegenwoordige en betrouwbare digitale infrastructuur is van cruciaal belang geworden,’ verduidelijkt Erzsébet Fitori, directeur-generaal van de FTTH Council Europe.

‘De technologie laat het contact tussen tussen mensen toe, biedt de mogelijkheid om zakelijke activiteiten te organiseren en is in staat thuiswerk te vergemakkelijken. Een connectiviteit met hoge capaciteit is niet alleen cruciaal in tijden van crisis, maar zal ook van fundamenteel belang zijn voor het economisch herstel en de overgang naar een duurzame Europese economie.’

‘Investeringen in deze netwerken met zeer hoge capaciteit moeten daarom een hoge politieke prioriteit blijven,’ aldus nog Fitori.

Het voorbije jaar heeft IJsland met een gebruiksniveau van 65,9 procent het Europese marktleiderschap van Letland overgenomen. De tweede plaats is nu voor Wit-Rusland (62,8 procent), gevolgd door Zweden (56,8 procent) en Spanje (54,3 procent). Letland is met een score van 53,9 procent tot een vijfde plaats teruggevallen.

Meer