Direct naar artikelinhoud
Maatregelen coronavirus

Wilmès: ‘Als je vanaf 4 mei een wandeling wil maken met twee vrienden of familieleden en daarbij afstand houdt, dan kan dat’

Premier Wilmès tijdens de persconferentie van de Veiligheidsraad afgelopen vrijdag.

De stappen in de strategie om de coronamaatregelen af te bouwen blijven voorwaardelijk. Zo ook de data waarop de winkels openen. Dat heeft Sophie Wilmès (MR) gezegd in De Zevende Dag op de openbare omroep.

en

Of de winkels op 11 mei opengaan, hangt af van hoe de verspreiding van het virus evolueert, herhaalde premier Wilmès in De Zevende Dag: “Zekerheid bestaat niet, perspectief wel.”

De Nationale Veiligheidsraad besliste vrijdagavond over de exitstrategie uit de coronacrisis. Vanaf 4 mei zullen meer mensen aan de slag kunnen gaan, vanaf 11 mei gaan de winkels open, telkens onder strikte voorwaarden. Vanaf 18 mei gaan de scholen gedeeltelijk open. Iedereen boven de 12 jaar zal een mondmasker moeten dragen in het openbaar vervoer en in de scholen.

Wandelen met vrienden

De timing van de versoepelingen wijkt af van wat de experten die de politiek adviseren hadden voorgesteld. Voor de winkels hadden zij een meer geleidelijke heropening voorgesteld. Premier Wilmès benadrukte dat er geen zekerheid is. “We moeten zeker zijn dat we de verspreiding van het virus aan het einde van de rit onder controle hebben”.

Wilmès toont begrip voor mensen die hun familie of vrienden terug willen zien. Ze benadrukt ook dat mensen tot nog toe altijd het recht hadden om een wandeling te maken met één persoon. Vanaf 4 mei wordt die maatregel versoepeld en mogen dat twee andere personen zijn. “Als je een wandeling wil maken met vrienden of familieleden en daarbij afstand houdt, dan kan dat. Ik zou het zelfs aanraden.”

De eerste minister kwam ook terug op de kritiek op de communicatie over de exitstrategie. De persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad begon vrijdag maar om 22 uur, na een vergadering van zeven uur. “Het is normaal dat het lang duurt”, zei Wilmès. “We moesten de organisatie van het leven van de bevolking herdenken.”