Claire Tillekaerts en Ruben Lemmens. © HBVL

Export Limburgse bedrijven gekelderd, bij sommigen zelfs tot nul

De Limburgse exportbedrijven hebben hun internationale omzet door de coronacrisis gevoelig zien dalen. Dat blijkt uit een enquête van VKW Limburg en het agentschap Flanders Investment & Trade.

Guido Cloostermans

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Heel wat Limburgse bedrijven draaien sinds het begin van de coronacrisis op verminderde kracht, of liggen zelfs helemaal stil. Ook de exportbedrijven hebben hun internationale omzet fors zien terugvallen, zo toont een enquête van werkgeversorganisatie VKW Limburg en het agentschap Flanders Investment & Trade.

Uit de enquête blijkt dat de internationale omzet is teruggelopen in ruim 80 procent van de Limburgse bedrijven, in de meeste gevallen zelfs fors. In 10 procent van de Limburgse bedrijven is de internationale omzet zelfs herleid tot nul. Voor amper tien procent van de bedrijven bleef de daling van de export beperkt tot minder dan 5 procent.

De terugval van de export heeft verschillende oorzaken. Zo worden vandaag in de verschillende landen uiteenlopende maatregelen genomen die voor onze bedrijven niet altijd even duidelijk zijn. Ook is de logistieke ketting onderbroken, onder meer door moeilijk verkeer via havens en luchthavens, extra controles aan de grenzen en toeleveranciers die stilliggen. Het aanbod aan grondstoffen die we in Vlaanderen nodig hebben, is bovendien gedaald. Ten slotte is de vraag naar onze producten teruggevallen en worden onze bedrijven geconfronteerd met internationale klanten die met vertraging hun facturen betalen.

LEES OOK. Werkgevers tevreden over heropstart economie op 4 mei, vakbonden waarschuwen

Afwachten

Meer dan de helft van de bedrijven (55 procent) neemt vandaag een afwachtende houding aan op het vlak van internationalisering. We zullen wel zien, lijkt zowat het devies van de Limburgse exportbedrijven. Maar liefst zeven procent van de bedrijven heeft zelfs beslist om zijn internationale activiteiten af te bouwen, zes procent van de bedrijven gaat op zoek naar nieuwe partners dichter bij huis. “Het is verontrustend dat meer dan de helft van de internationaal actieve Limburgse bedrijven aangeeft momenteel een ‘wait and see’-aanpak te hanteren”, zegt gedelegeerd bestuurder Ruben Lemmens van VKW Limburg.

LEES OOK. Ontslagen dreigen in één op vijf bedrijven

Tegelijk blijkt uit de enquête ook dat 42 procent juist nu kiest voor een aanvallende buitenlandse strategie. Bijna één op de vier bedrijven ziet juist nu kansen om internationaal te groeien. Bovendien is 12 procent van de bedrijven op zoek naar nieuwe partners in de regio’s waar ze nu actief zijn. “Dat is belangrijk, want internationale studies wijzen uit dat veel van de Vlaamse welvaart wordt gecreëerd door export”, aldus Lemmens.

Bij Flanders Investment & Trade staat daartoe het actieplan Beyond Corona in de steigers. “Het plan bevat gerichte en digitale acties om onze klanten snel en efficiënt te helpen bij hun internationale activiteiten na de coronacrisis”, aldus Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade.

LEES OOK. Zo willen bedrijven terug openen: gespreide uren en rug aan rug in de lift