© Shutterstock

Tien leuke uitstapjes met kinderen tijdens de kerstvakantie

Staat er quality time met je kinderen op de planning tijdens de kerstvakantie? Mamablogster Lobke Gielkens, schrijfster van Happy Kids en vrouw achter Leukewereld.be, verklapt hoe zij haar kinderen twee weken bezighoudt.

vwh

1. Bezoek een leuke kerstmarkt

Niets is leuker dan samen naar een kerstmarkt te gaan. Denk bijvoorbeeld aan Winterpret in onze hoofdstad met een reuzenrad aan het Square des Blindés, de ijsbaan op het Muntplein en als kers op de taart: de kerstboom en het klank- en lichtspektakel op de Grote Markt. Nog in Brussel: van 24 december tot en met 8 januari wordt Océade een Arctisch waterpretpark. Er dwarrelen meerdere keren per dag sneeuwvlokken in het golfslagbad.

www.winterpret.be

2. Maak samen pirouettes bij Winterijs

Je kinderen al wat groter? Ga samen schaatsen of de sfeer opsnuiven op Winterijs in Oostende. Het Wapenplein wordt opnieuw overdekt en vormt het decor voor een magisch winterlandschap. Kom binnen en laat je verrassen door de prachtige decors, betoverende verlichting en fantastische aankleding. Centraal staat de grootste kerstboom van Oostende, die versierd is met maar liefst 14.000 ledlichtjes. Geniet op een van de terrassen van een winters hapje of drankje.

www.winterijs.be

3. Winterwandelen

Maak een winterse wandeling met de hele familie. Het doet niet alleen deugd om de buitenlucht op te snuiven, het is ook nog eens gezond en het kost helemaal niets. Op de website van Agentschap voor Natuur en Bos vind je een overzicht van alle natuurgebieden en bossen die Vlaanderen rijk is.

www.natuurenbos.be

4. Julius in Winterland

Julius in Winterland is een familiefilm. Julius woont in het weeshuis. Elk jaar kijkt hij uit naar Kerstmis, want dan komt de Kerstman op bezoek. Wanneer de grote jongens beweren dat de Kerstman eigenlijk de vermomde schooldirecteur is, verliest Julius zijn geloof in alles wat met Kerstmis te maken heeft. Tot er iets vreemds gebeurt: via een magische doos komt Julius in Winterland terecht. In de bioscoop in de kerstvakantie.

www.jekino.be/juliusinwinterland

© Winterefteling

5. Ga naar de Winterefteling

Beleef er een zalige gezinsdag. Strijk er neer bij een vuur op één van de vele pleinen en luister naar de mooiste winterse liedjes. Heel wat attracties zijn open en er is ook een ijspiste waar je samen kan gaan schaatsen.

www.efteling.com/winterefteling

6. Plan een theaterdag met de kinderen

Een leuk idee is Kerst in DE Studio. Dit jaar feest Villanella samen met hun vrienden van Theater De Spiegel, Theater FroeFroe, Zonzo Compagnie, Compagnie Barbarie en Wiesma en Smeets.

www.destudio.com

7. Winteravonden in Bokrijk

In Bokrijk waan je je terug in de kindertijd van je (over-)grootouders op hun nostalgische winterkermis met attracties van weleer. Je geniet met het hele gezin van foortheater, dans en muziek, bewondert een spectaculaire vuurshow en maakt een ritje op het reuzenrad of de rupsbaan.

www.bokrijk.be

8. Organiseer een winterse picknick

In heel wat provinciale domeinen zoals bijvoorbeeld Domein Averegten in Heist-op-den-Berg staan er picknicktafels (-en tenten) waar je je eigen winterse picknick kan meenemen. Maak eerst een stevige winterwandeling en haal daarna je picknickmand boven met versgemaakte erwtensoep, warme chocolademelk of heerlijke appelcake.

9. Ga een dagje indoor skiën

Geen skivakantie dit jaar maar wel zin om eens van de bergen te glijden? Bezoek dan eens een indoor skipiste zoals Snow Valley in Peer, die met zijn 235 meter lengte iets heeft voor iedereen: beginner, amateur of pro. Daarna kan je samen genieten van een après-ski terwijl je koters kunnen spelen in de indoor speeltuin Playvalley.

www.snowvalley.be

10. Dicht het gat in de cultuur van je kinderen

En bezoek eens een museum. Het Bakkerijmuseum, Dinomuseum, speelgoedmuseum of treinmuseum: je kleine bezoeker heeft zeker zin om wat bij te leren. Een overzicht van leuke musea in Vlaanderen vind je hier: www.365ontdekkingsdagen.be

Meer leuke uit- en thuistips voor kids vind je op Lobke’s inspiratieblog Leuke Wereld

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Reizen