Direct naar artikelinhoud
Vermogensbijdrage

Groenen willen crisisbijdrage van grote vermogens en zien geen reden om volmachten te verlengen

Kristof Calvo vindt dat het parlement zich meer moet opwerpen als "auteur van beleidsvorming".Beeld BELGA

Na sp.a en N-VA zien ook Groen en Ecolo geen reden om de volmachtenregeling van de regering-Wilmès te verlengen. Volgens Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo moet het parlement zich meer opwerpen als “auteur van beleidsvorming”. Daarom legt hij samen met Ecolo een reeks voorstellen op tafel, zoals een crisisbijdrage van de grote vermogens en een vergoeding voor mensen in tijdelijke werkloosheid.

en

Groen liet afgelopen weekend al verstaan dat ze "menselijkheid" missen in de exitstrategie van de regering. De partij pleit samen met haar zusterpartij Ecolo voor een "solidaire lente" en legt daarvoor in het parlement een pakket voorstellen op tafel.

Zo pleit Ecolo-Groen voor een vergoeding voor mensen in tijdelijke werkloosheid. Concreet wil de groene fractie de bedrijfsvoorheffing voor werknemers in tijdelijke werkloosheid tijdelijk verlagen van 26,75 naar 16,75 procent. "Zo zorgen we snel voor een hoger inkomen voor mensen in tijdelijke werkloosheid. En dat is vooral goed voor de laagste lonen, want van hun lonen wordt er gemiddeld te veel afgehouden", aldus Calvo in ‘De Ochtend’ op  Radio 1.

Vermogens

Daarnaast suggereert Ecolo-Groen een crisisbijdrage van de grote vermogens. Om "politiek gehakketak" te vermijden, zou aan de experts van de Hoge Raad voor Financiën (HRF) kunnen gevraagd worden om een voorstel uit te werken. En net als in andere landen, zoals Denemarken, stelt de groene fractie voor om voorwaarden te koppelen aan het krijgen van staatssteun. "Geen staatssteun voor bedrijven in belastingparadijzen, die dividenden uitkeren of aandelen terugkopen", aldus Calvo.

Net als N-VA en sp.a ziet ook Ecolo-Groen geen reden om de volmachten van de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès (MR) te verlengen. "We zullen dat binnenkort bekijken. Maar het parlement heeft nu al de volheid van bevoegdheid om samen te zorgen voor een solidaire lente. In de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad missen wij het menselijke. Daar willen we met enkele parlementaire doorbraken verandering in brengen. Het parlement moet zich opwerpen als auteur van beleidsvorming in plaats van commentator van regeringsvorming", aldus nog Calvo.