Direct naar artikelinhoud
Regering-WilmèsUpdate

Ook CD&V en PS niet enthousiast om volmachten te verlengen

CD&V-voorzitter Joachim Coens.Beeld Tim Dirven

Ook CD&V en PS zullen niet om een verlenging van de bijzondere machten van de regering-Wilmès vragen, indien in juni blijkt dat dat niet nodig is. Eerder lieten sp.a, N-VA, Groen en Ecolo al weten geen reden te zien om de volmachtenregeling te verlengen.

en

Nu rijzen er ook bij de minderheidsregering, bestaande uit MR, Open Vld en CD&V, vragen over de verlenging van de volmachten. “De eerste drie maanden waren ze nodig, maar we zien dat er nu nog maar weinig nieuwe volmachtbesluiten genomen worden”, zegt CD&V-voorzitter Coens daarover in De Standaard. “Als in juni blijkt dat ze niet meer nodig zijn, moeten ze ook niet verlengd worden.”

Coens pleit ervoor alles op alles te zetten om tegen het nieuwe politieke jaar een volwaardige regering te hebben.

Op 19 maart kwamen tien partijen overeen de regering-Wilmès bijzondere machten te geven om snel maatregelen te nemen tijdens de coronacrisis. Het ging om de drie partijen die haar minderheidsregering vormen (MR, CD&V en Open Vld) en zeven oppositiepartijen (N-VA, sp.a, PS, Groen, Ecolo, cdH en DéFI). De volmachten gelden voor drie maanden, tot 27 juni. Ze zijn eenmaal verlengbaar. 

PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld Tim Dirven

Ook PS laat weten niet om die verlenging te zullen vragen indien de corona-epidemie in kracht blijft afnemen. Indien de verspreiding van het virus zou hernemen, dan sluit de PS niet uit een verlenging wel te steunen indien de gezondheidstoestand dat vereist, want die onder controle houden blijft voor de Franstalige socialisten prioritair.

Indien er geen verlenging komt, zou het volgens de PS logisch zijn dat premier Sophie Wilmès opnieuw het vertrouwen aan het parlement vraagt.

‘Chaos bovenop de chaos’

Terwijl steeds meer partijen dus twijfelen aan de verlenging van de volmachten, vraagt DéFI de afspraken over die bijzondere machten te respecteren. “Een akkoord is een akkoord, en dat voorziet na drie maanden in een evaluatie. De gezondheidssituatie is nog steeds gespannen. Wie durft zweren dat we na midden juni geen dringende maatregel meer moeten nemen? Laten we geen chaos bovenop de chaos creëren”, zegt partijvoorzitter François De Smet.