© Kristof Vadino

Marc Van Ranst te gast op PVDA-viering: “N-VA mag ook bellen”

De PVDA heeft een speciale gast gestrikt voor haar 1 meiviering: viroloog Marc Van Ranst komt er op gesprek. “Ik zie begot niet in wat daar verkeerd aan is”, zegt hij. “N-VA mag ook bellen voor een gesprek op 11 juli.”

tlb

Het wordt geen gewone 1 meiviering vrijdag voor de PVDA. De radicaal-linkse partij houdt in plaats van een klassieke optocht dit jaar een tweedaags online festival om de helden van de coronacrisis te eren. Onder hen buschauffeurs, verpleegkundigen of Cubaanse dokters die in Italië zijn komen helpen tijdens de corona-epidemie. Ook Marc Van Ranst is een van die helden. De viroloog van de KU Leuven wordt geïnterviewd door Kamerleden Raoul Hedebouw en Peter Mertens.

Dat maakt veel reactie los op sociale media. Moet een viroloog gaan spreken op een politiek event? “Ik zou begot niet weten waarom niet”, reageert Van Ranst. “Het gaat om een debat over de coronacrisis. Ik zou dat voor de liberalen of voor de CD&V met evenveel plezier doen. Ook voor de N-VA op 11 juli? Waarom niet? Dat is nog veraf. Mijn agenda zal tegen dan wel vrij zijn.”

“Toch vind ik dit niet echt een goed idee”, reageert de Antwerpse politicoloog Dave Sinardet (VUB). “Het is een publiek geheim dat Van Ranst dicht aanleunt bij de PVDA. Dat is natuurlijk zijn vrije keuze en hij is ook een vrij man om te gaan spreken waar hij wil. Maar hij is dezer dagen een heel zichtbare figuur. Om dan de aandacht te gaan trekken op je politieke overtuiging kan voor verwarring zorgen. Je riskeert dat mensen je boodschap als wetenschapper minder serieus nemen. In deze tijden blijf je beter weg van partijpolitiek. Spreken op een politiek event is anders dan in een school gaan spreken of bij een tv-programma.”

Maar volgens Van Ranst is er “totaal geen probleem”. “Het is bekend dat je mijn politieke gedachtegoed in de linkse sfeer kunt zoeken”, zegt hij. “Maar wie mij één virologisch advies kan tonen waar een politieke kleur in zat, mag mij die altijd tonen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER