© Shutterstock

Hiervoor kijk je beter uit als je meer investeert in je relatie dan je partner

Nieuw onderzoek toont aan dat koppels die ongehuwd zijn, maar wel samenwonen of kinderen hebben, veel meer kans lopen om in een relatie verzeild te geraken waar de ene partner meer toegewijd is dan de ander. Iets wat bij niet-samenwonende koppels of koppels zonder kinderen minder het geval lijkt te zijn.

flb

Volgens academci zijn de relaties van koppels die samenwonen en/of kinderen hebben en niet getrouwd zijn onder te brengen onder de noemer 'asymmetrische relaties'. Die asymmetrie doet zich voor in de toewijding; meestal is er één partner die meer in de relatie investeert dan de ander. De term zelf is niet nieuw, maar tegenwoordig wordt er naar verluidt meer onderzoek naar gedaan omdat steeds minder mensen ervoor kiezen om te trouwen.

Uit een nieuw onderzoek van de University of Denver, dat werd gepubliceerd in de Journal of Social and Personal Relationships, blijkt dat in 35 procent van de gevallen de ene partner meer toegewijd is dan de ander in dergelijke relaties. In twee derde van de gevallen gaat het om de man die minder enthousiast is. Als de vrouw de minder toegewijde partner is dan blijkt wel dat de kans significant groter is dat de relatie al voorbij is voor de tweede verjaardag wordt gehaald.

Meer ruzie

Opmerkelijk genoeg is de meest toegewijde partner in de asymmetrische relatie nog meer toegewijd dan in het geval van koppels waarbij de toewijding evenwichtig is. Die ene partner investeert dus meer, om het tekort aan de andere zijde te compenseren, met alle gevolgen vandien. Beide partners geven aan dat er in dat geval meer ruzie en agressie aan de relatie te pas komt.

Tot die conclusie kwamen de Amerikaanse onderzoekers nadat ze twee jaar lang 300 heteroseksuele koppels tussen 18 en 34 jaar oud hadden gevolgd. Auteur en professor in de psychologie Scott Stanley denkt dat asymmetrische relaties zo assymetrisch zijn omdat veel van die koppels al uit elkaar zouden zijn gegaan indien ze niet samenwoonden of geen kinderen hadden.

"Sommige van die koppels zullen eeuwig vastzitten aan elkaar", zegt hij. "Sommige zullen een kind krijgen. Sommige zullen heel wat traagheid in hun relatie inbouwen zodat het moeilijker wordt om uit elkaar te gaan en dat terwijl de relatie al in de eerste plaats niet goed geworteld was."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Seks & Relaties