In de nacht van 8 op 9 mei 1945 werd de capitulatieovereenkomst ondertekend door generaal Hans-Jürgen Stumpff (links), veldmaarschalk Wilhelm Keitel (midden), en admiraal Hans Georg von Friedeburg (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
In de nacht van 8 op 9 mei 1945 werd de capitulatieovereenkomst ondertekend door generaal Hans-Jürgen Stumpff (links), veldmaarschalk Wilhelm Keitel (midden), en admiraal Hans Georg von Friedeburg (rechts). © AFP

De doodsstrijd van nazi-Duitsland: van de laatste verjaardag van Hitler tot de capitulatie

In ‘Zwanenzang 1945' brengt Walter Kempowski de laatste dagen van nazi-Duitsland tot leven. Brieven, dagboeken en memoires zorgen voor een aangrijpend beeld. Zo schreef een Duitse arts bijvoorbeeld: “In Berlijn zijn soldaten opgehangen, ze hebben een bord om hun nek: ‘Ik was te laf om mijn vrouw en kinderen te verdedigen’”. Onze collega’s van AD.nl lijstten straffe getuigenissen uit het boek op.

1 reactie

  • Rudi Bollaerts

    4 jaar geleden
    De meerderheid van de bevolking kon er ook niks aan doen het was volgen of doodschieten, en hoe makkelijk is het een hele gemeenschap meekrijgen in tijden van armoede en werkloosheid mensen snakten naar een beter leven .