Het Syrische gezin wil een humanitair visum krijgen in België

Reactie advocaten Syrisch gezin: "Hij wou zijn familie redden"

De advocaten van het Syrische gezin dat een humanitair visum voor België wil reageert dan toch op de beschuldigingen dat de vader twee weken buiten Syrië verbleef. "Onze cliënten stellen ons ervan op de hoogte dat de vader van de Syrische familie effectief voor een zeer korte periode naar Indië is gereisd", klinkt het.

mg

De advocaten zijn duidelijk: "In onze ogen verandert deze informatie niets aan de situatie. Niemand kan een man verwijten alles in het werk te stellen om zijn vrouw en kinderen te redden."

Wanhopig

"Juist omdat de Belgische regering tot op heden beslist heeft om meerdere gerechtelijke beslissingen naast zich neer te leggen, werd de familie wanhopig, in die mate dat ze naar andere pistes heeft gezocht om zich te beschermen. Door een legale vluchtweg onmogelijk te maken, duwt de regering oorlogsslachtoffers in de armen van mensensmokkelaars", zeggen de advocaten.

De advocaten zijn het beu te moeten antwoorden op beschuldigingen allerhande. Volgens hen willen ze enkel verdoezelen dat de regering in de illegaliteit blijft, door het niet respecteren van gerechtelijke beslissingen.

"Men moet zich niet alleen de vraag stellen of de rechten van de Syrische familie worden gerespecteerd, doch eveneens of ook de rechten van alle burgers in België op die manier kunnen worden geschonden door de regering", vullen de advocaten aan.

De advocaten waarschuwen dat dit een gevaarlijk precedent is. "Men kan immers niet van rechten spreken als de rechtsbeslissingen die deze rechten beschermen niet worden gerespecteerd door de regering."

De advocaten blijven de Syrische familie verdedigen. "We zouden onze advocateneed niet respecteren, moesten we dit niet doen."

Reactie

Bart De Wever reageerde aan VTM nieuws. "Als de documenten kloppen, dan blijkt dat het gezin vrij kan reizen naar Libanon en van daaruit naar de rest van de wereld. Dat werpt een ander licht op het verhaal, en zitten ze niet vast in “de hel van Aleppo”."

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Dwangsom van Francken aan Syrisch gezin opgeschort

© Belga

Het hof van beroep heeft beslist om de uitvoering van de dwangsom op te schorten. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken woensdagavond op Twitter.

Het kabinet van de staatssecretaris kreeg dinsdagnamiddag omstreeks 16.30 uur een gerechtsdeurwaarder over de vloer. Dat bezoek kwam er omdat Francken weigert om een visum te verlenen aan een Syrische familie. De rechtbank legde Theo Francken een dwangsom op van 4.000 euro per dag zolang hij weigert om een humanitair visum aan het gezin te geven.

De uitvoering van die dwangsom is nu opgeschort, omdat er verschillende procedures tegelijk lopen. Zo loopt er naast de discussie tussen de staatssecretaris en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen ook een parallelle zaak, waarin de Raad een prejudiciële vraag heeft gesteld aan het Grondwettelijk Hof en aan het Europees Hof van Justitie. Daarnaast heeft Francken nog een Cassatieberoep aangetekend.

Volgens het kabinet-Francken staat door alle procedures de basis van de dwangsom ter discussie. De zaak zal daarom, wellicht in de loop van volgende week, voor de beslagrechter komen. Ook tegen de beslissing van die rechter kan echter opnieuw beroep worden aangetekend.

“Het hof van beroep besliste vandaag om de uitvoering van de dwangsom op te schorten”, aldus Francken woensdagavond. “Procedure verderzetten bij beslagrechter. We zetten door.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het voorstel van de regering om de dwangsommen voorlopig op een geblokkeerde rekening te storen werd afgewezen door de advocate van de Syrische familie. “Een dwangsom is net nodig om druk uit te oefenen om het visum af te leveren”, reageerde Mieke Van den Broeck eerder. “Als dat op een geblokkeerde rekening komt, is die druk weg. Als die dwangsom betaald wordt, zal het gezin dat geld trouwens schenken aan een daklozenorgansiatie.”

Wat Francken niet wil, wil Europees Parlement wel

© BELGA

Het Europees Parlement wil ‘asielvisa’ voor vluchtelingen mogelijk maken. Dat is net wat staatssecretaris Francken niet wil.

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) week de voorbije weken geen millimeter van zijn standpunt: van ‘asielvisa’ – visa kort verblijf om naar België te komen en nadien hier asiel te vragen, zoals een Syrisch gezin uit Aleppo probeerde – kan geen sprake zijn. Dat zou van elke ambassade in de wereld een poort voor asiel maken. Maar wat Francken niet wil, wil het Europees Parlement blijkbaar wel.

In maart amendeerde de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken van het Europees Parlement in die zin een voorstel van de Europese Commissie voor aanpassing van de Europese Visumcode.

Die visumcode is eigenlijk bedoeld voor niet-Europeanen die hier familie willen bezoeken, toeristen of zakenlui, en helemaal niet voor vluchtelingen. Maar met twee amendementen wil het Europees Parlement daar een mouw aan passen.

Die amendementen leggen de lidstaten geen enkele verplichting op, maar komen erop neer dat ambassades en consulaten bij de beoordeling van een aanvraag tot visum ‘territoriaal beperkte geldigheid’ bijzondere aandacht zouden moeten schenken aan mensen die bescherming zoeken.

Door de visumcode op te rekken, hopen de Europese parlementsleden zo een extra oplossing aan te reiken voor de vluchtelingencrisis en ‘de onaanvaardbare hoeveelheid sterfgevallen op zee’.

Bij de hoofdelijke eindstemming over de volledige tekst stemde Helga Stevens (N-VA) tegen. Opmerkelijk: Gérard Deprez en Louis Michel (MR) stemden voor.

Voor Francken komt het voorstel van het Europees Parlement neer op het ‘formaliseren van asielaanvragen vanuit het buitenland’ en ‘een open poort in elke EU-ambassade’. ‘De Europese Raad, ook België, is unaniem tegen dit voorstel’, zegt hij. Het overleg erover zit vast.

Twijfels over verhaal Syrisch gezin dat naar België wil komen

Er rijzen twijfels over het Syrische gezin uit Aleppo dat een visum voor België wil. Volgens zijn advocaten zat het gezin de voorbije maand vast en verkeerde het in levensgevaar. Maar uit officiële documenten blijkt dat de vader onlangs twee weken buiten Syrië verbleef, schrijft Het Laatste Nieuws maandag.

Mohamad Omar N. (38) reisde op 26 november 2016 van Aleppo naar Libanon. Van daaruit vloog hij naar de Verenigde Arabische Emiraten. Mogelijk voor zaken, want de man werkt voor de Kamer van Koophandel in Aleppo. Wellicht vloog hij vanuit de Emiraten door naar India. Vast staat dat hij op 10 december, twee weken later, vanuit India terugkeerde naar Libanon, en van daaruit naar zijn vrouw en kinderen in Aleppo. Dat blijkt uit in- en uitreisdocumenten die de redactie van Het Laatste Nieuws kon inkijken.

Het gegeven van een vader die Syrië vlot in en uit kan en zijn gezin geruime tijd alleen laat in Aleppo, strookt niet met het beeld dat de advocaten van het gezin in diezelfde periode ophingen. Ze waren zondag niet bereikbaar voor bevestiging of commentaar. Staatssecretaris Theo Francken wou evenmin iets kwijt. Hij doet er het zwijgen toe in afwachting van een uitspraak van de beslagrechter.

Juridische strijd

Francken en zijn diensten voeren al wekenlang juridisch strijd met de familie uit het zwaargetroffen Aleppo. Het huis van het gezin met twee minderjarige kinderen werd afgelopen zomer gebombardeerd. Met de hulp van het Belgische gezin, dat ze leerden kennen in Istanboel, hebben ze asiel aangevraagd in ons land. De vader van het gezin wil dat doen via een humanitair visum voor België, omdat ze niet illegaal willen vluchten via mensensmokkelaars, en hun leven niet willen riskeren op de Middellandse Zee. Maar ons land weigerde dat steeds, hoewel de familie volgens de Raad van Vreemdelingenbetwisting wel recht heeft op dat visum. De familie bezorgde hen daarop een advocate en die stapte naar de raad voor Vreemdelingenbetwisting om de weigering aan te vechten.

De rechtbank in eerste aanleg sprak in oktober een dwangsom uit van 4.000 euro per dag, maar daartegen ging Francken in beroep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER