Viroloog Steven Van Gucht denkt dat de lockdown een grote rol speelt bij de zogenaamde ondersterfte bij mensen jonger dan 45 jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Viroloog Steven Van Gucht denkt dat de lockdown een grote rol speelt bij de zogenaamde ondersterfte bij mensen jonger dan 45 jaar. © IMHE/photonews

Corona slaat keihard toe, maar er sterven veel minder jonge mensen dan gewoonlijk: dit is waarom

Covid-19 is vooral fataal bij 85-plussers, maar opvallend is dat van de 7.331 slachtoffers er ‘slechts’ 22 jonger waren dan 45 jaar, waardoor er tussen maart en half april momenteel minder jonge mensen zijn gestorven dan in jaren zonder corona. “Dat komt hoofdzakelijk door de lockdown: er is minder verkeer en er zijn minder verkeersongevallen”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano.

28 reacties

  • De Waen Luc

    4 jaar geleden
    Er sterven ook minder mensen dat de jaren voor 2017.indien men de echte cijfers bekijkt..
  • lieve de vos

    4 jaar geleden
    Misschien eens de vergelijking maken met het buitenland. In de beelden van Ecuador gaven zien we toch vooral jongere slachtoffers. Hier worden de ouderen opgehokt en dan is eens binnen natuurlijk prijs.
  • Mike Depreeu

    4 jaar geleden
    En hopla het is beslist. Duidelijk dat experts niks meer in de pap hebben te brokken. Economie gaat vóór gezondheid. Zijn wij allemaal proefkonijnen ofzo?
  • Inge Vingerhoets

    4 jaar geleden
    Waarom maatregelen versoepelen? Mijn mening is iedereen thuis blijven, geen school, geen sport, geen evenementen, geen reizen niet in binnenland en zekers niet in buitenland. Dit tot er voor de hele wereld een vaccin is. Anders blijf je broeihaarden creëren .
  • Luc Stolle

    4 jaar geleden
    misschien moeten we het eens met minder productie, minder vervuiling, minder consumptie, minder verplaatsingen, etc. doen. Met zijn allen gezonder, minder drukte op de weg, minder doden, minder ratrace, minder bedrog en na-ijver, etc. ! Ik geloof niet dat mensen minder stress gaan krijgen van zo'n wereld, wel integendeel. Maar ja, het beestje in de mens zal snel terugkomen als het beestje corona verdwenen is ...