© BELGA

Wout wint weer! Van Aert rijdt tegenstand op een hoopje in Heusden-Zolder

Wout van Aert weet na vier keer een tweede plaats opnieuw wat winnen is. De wereldkampioen veldrijden leverde in de wereldbeker van Heusden-Zolder een straffe one-man-show af. Van Aert reed op het droge circuit van start tot finish aan de leiding en hield aan de meet meer dan een minuut voorsprong over op nummer twee Laurens Sweeck. Kevin Pauwels won de sprint voor de derde plaats voor Europees kampioen Toon Aerts. Voor Mathieu van der Poel, die problemen kende met zijn schoenplaatje en een lekke band had, is het de eerste “nederlaag” in vijf wedstrijden. De Nederlander eindigde pas als veertiende. Lars Boom werd bij zijn comeback knap elfde.

md

Twee Nederlanders keerden terug in het veld in Heusden-Zolder: Lars van der Haar en Lars Boom, de ene na een spierscheur, de andere wil terug wat crossen rijden om zijn tijdrit in het voorjaar te verbeteren. Boom moest achteraan vertrekken, maar kende een kanonstart en schoof meteen op naar de achtste, negende positie. Minder goed verging het Mathieu van der Poel. Hij moest voet aan grond zetten in één van de eerste bochten en was meteen op achtervolgen aangewezen.

Vooraan zag Wout van Aert zijn kans schoon. Hij wachtte niet en gaf meteen van jetje. Enkel Toon Aerts wist een tijdlang in zijn wiel te blijven, maar ook de Europese kampioen moest al snel het hoofd buigen. Terwijl de achterstand van Van der Poel na ronde één nog speelbaar leek, 21 seconden, liep het helemaal mis in de tweede ronde toen hij van schoen moest wisselen. Van der Poel nam zijn tijd en zag zijn achterstand bij het ingaan van ronde drie oplopen tot ruim één minuut.

Aan Van Aert viel niets te beginnen, de strijd om plekken twee en drie kende meer spanning. Aerts viel, door een lekke band, terug van een tweede plek naar een groepje met Meeusen en Vermeersch. Laurens Sweeck nam zijn positie over. Dichter komen bij Van Aert lukte de kopman van Era-Circus niet, in de achtergrond rukte Van der Poel intussen wel nog op naar een groepje met Vanthourenhout, Pauwels, Meeusen en Aerts dat volgde op 1:56 van de wereldkampioen bij het ingaan van de laatste ronde.

De Nederlander leek alsnog naar de derde stek te rijden, maar een lekke band in de slotronde gooide roet in het eten. Geen podium, wel een veertiende plaats. De zege ging dus naar Wout van Aert, met 1:10 voorsprong op Sweeck. In de sprint om de derde plaats toonde Pauwels zich sterker dan Aerts. Lars Boom werd elfde, Lars van der Haar 31e.

© Photo News

Dankzij zijn zege, zijn derde van het seizoen in de Wereldbeker, breidt Van Aert zijn voorsprong in het algemeen klassement nog wat meer uit. Grote concurrent Van der Poel had dan wel de vorige drie WB-manches gewonnen, maar had de eerste twee wedstrijden van het seizoen moeten missen wegens een blessure.

De achtste en voorlaatste WB-manche van het seizoen wordt op 15 januari in het Italiaanse Fiuggi gereden, een week later (22 januari) volgt de slotmanche in het Nederlandse Hoogerheide.

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase

Uitslag

1.Wout van Aert

2.Laurens Sweeckop

3.Kevin Pauwels

4.Toon Aerts

5.Tom Meeusen

6.Michael Vanthourenhout

7.Tim Merlier

8.Jens Adams

9.Corné van Kessel (Ned)

10.David van der Poel (Ned)

Bekijk de volledige uitslag hier.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden