Advocaten Syrisch gezin: "Vader reisde naar India, maar enkel om familie te redden"

De advocaten van het Syrische gezin uit Aleppo, dat al maandenlang probeert een humanitair visum te krijgen in ons land, hebben bevestigd dat de vader van de familie effectief voor een korte periode naar India is gereisd. Die reactie komt er nadat bekend raakte dat hij twee weken buiten Syrië zou hebben verbleven, zonder zijn vrouw en kinderen. Bart De Wever (N-VA) sprak vervolgens van een "leugenachtig" dossier.

"In onze ogen verandert deze informatie echter niets aan de situatie", schrijven advocaten Mieke Van den Broeck en Olivier Stein in een persbericht. "Niemand kan een man verwijten alles in het werk te stellen om zijn vrouw en kinderen te redden."

"Juist omdat de Belgische regering tot op heden beslist heeft om meerdere gerechtelijke beslissingen naast zich neer te leggen, werd de familie wanhopig, in die mate dat ze naar andere pistes heeft gezocht om zich te beschermen. Door een legale vluchtweg onmogelijk te maken, duwt de regering oorlogsslachtoffers bovendien in de armen van mensensmokkelaars."

"Dit dossier deugt niet"

De reactie van de advocaten kwam er naar aanleiding van de berichten in verschillende Vlaamse kranten dat de vader van het Syrische gezin onlangs twee weken in de Verenigde Emiraten en India zou hebben verbleven. Eerder raakte al bekend dat hij meermaals naar Libanon zou zijn afgereisd.

N-VA-voorzitter Bart De Wever plaatste naar aanleiding van de berichten grote vraagtekens bij het dossier van de familie. "Het deugt niet", zei hij. Als de man echt doodsbang was, waarom laat hij dan zijn vrouw en kinderen twee weken achter? Dit gezin beantwoordt niet aan het beeld van de typische oorlogsvluchtelingen."

De advocaten zijn het ondertussen naar eigen zeggen beu om telkens opnieuw op beschuldigingen te moeten reageren. "Die hebben tot doel te verdoezelen dat de regering koste wat het kost in de illegaliteit blijft, door het niet respecteren van gerechtelijke beslissingen", schrijven ze. "Men moet zich niet alleen de vraag stellen of de rechten van de Syrische familie worden gerespecteerd, doch eveneens of ook de rechten van alle burgers in België op die manier kunnen worden geschonden door de regering."

Orde van Advocaten wijst De Wever terecht

Ook de Orde van Advocaten reageert scherp op de uitspraken van De Wever. Hij noemde het dossier van de Syrische familie namelijk "een politieke actie van PVDA-advocaten", en dat kan voor stafhouder Jan Meerts niet door de beugel.

"Advocaten voeren geen politieke actie", zegt hij. "Het kan evenmin worden aanvaard dat een advocatenkantoor of een netwerk van advocaten, in dit geval Progress Lawyers Network, door voorzitter De Wever als een kantoor van één politieke partij (PVDA) wordt voorgesteld. Het is niet omdat in een netwerk van advocaten sommige leden deel uitmaken van een politieke partij, dat het kantoor met deze partij kan worden vereenzelvigd."

Meest gelezen