Marc Van Ranst dan toch niet te gast op 1 meiviering PVDA: 'Te veel heisa'

© Kris Van Exel

Viroloog Marc Van Ranst gaat dan toch niet spreken op de 1 mei-viering van de PVDA. ‘Na onderling overleg hebben we het dan zo gelaten’, zegt hij.

ev

Gisteren werd bekendgemaakt dat Marc Van Ranst, inmiddels het symbool van de Belgische aanpak van het nieuwe coronavirus, te gast zou zijn op de 1 meiviering van PVDA. Die ging weliswaar online door. Van Ranst zou geïnterviewd worden door de Kamerleden Raoul Hedebouw en Peter Mertens. Nu doet de viroloog toch een stap terug. Hij kondigde het nieuws aan op Twitter. ‘We hebben onderling besproken dat ik toch niet aanwezig zal zijn, ook al stond het al lang vast’, zegt Van Ranst aan de telefoon.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De aanwezigheid van Van Ranst stootte op kritiek. Onder meer Rik Torfs suggereerde dat de uitspraken van Van Ranst voortaan aan een politieke analyse onderworpen moeten worden. Van Ranst zelf wuifde de kritiek weg. Uiteindelijk laat hij dan toch verstek gaan. 'Er was te veel heisa. Dat speelgoedje neem ik dan graag weg. Daarbovenop, mensen zullen me niet echt missen', zegt hij erover in De afspraak.

De coronacrisis gaat voor, en zoals hij in de tweet aanhaalt zal de GEES (Groep Experts belast met de Exitstrategie) nog enkele maanden doorwerken. Hij zal dus niet aanwezig zijn. Gisteren zei hij nog dat ‘de N-VA mag bellen voor een gesprek op haar 11 juliviering’. Dat neemt hij nu ook terug. ‘Dat zou inderdaad ook wat nipt zijn’, zegt hij daarover. 21 juli lukt wel, dan 'viert hij zeker mee'.

'Om de sereniteit van het debat mogelijk te maken, hebben we in onderling overleg besloten om een vervanger te voorzien', zei Peter Mertens. Hij en Raoul Hedebouw gaan nu in gesprek met ABVV-voorzitter Robert Vertenueil en spoedarts Natalie Eggermont.

De KU Leuven, zijn werkgever, had geen probleem met zijn aanwezigheid op het PVDA-evenement. ‘Het is als wetenschapper niet verboden een politieke opinie te hebben’, zegt rector Luc Sels. ‘Wie hem in zijn advies al betrapt heeft op ideologische kleuring, mag mij opbellen.’