Direct naar artikelinhoud
1 meiUpdate

Marc Van Ranst dan toch niet op 1-mei-viering PVDA: ‘Ik neem de criticasters liever hun speelgoedje af’

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Johan Jacobs

Viroloog Marc Van Ranst ging donderdag deelnemen aan een onlinegesprek met PVDA-kopstukken Raoul Hedebouw en Peter Mertens ter ere van hun viering van de Dag van de Arbeid. Na kritiek zegt Van Ranst nu af. ‘Ik neem de criticasters bij N-VA en Vlaams Belang hiermee hun speelgoedje af.’

Donderdagavond start PVDA een online tweedaags festival naar aanleiding van de Dag van de Arbeid. Onder de naam #OnzeHelden, wil de partij ook enkele coronahelden in de kijker te zetten. Het feest begint op ‘s avonds met een e-peritief, gevolgd door een liveshow met interviews en muzikale acts.

Onder de ‘helden’ van PVDA zitten onder andere spoedarts Natalie Eggermont en viroloog Marc Van Ranst, die deel uitmaakt van de GEES-werkgroep die de exit-strategie uit de lockdown voorbereidt. Een dag na de aankondiging trekt Van Ranst zich terug van het onlinefestival. Teruggefloten door de GEES? “Dat zouden ze eens moeten proberen”, lacht Van Ranst. “Ik vind dat ik altijd een politieke mening mag hebben en die vertolken, maar de polemiek errond, waarbij sommigen speculeerden of ik binnenkort zou opkomen voor de PVDA, vond ik te weinig bijdragen tot het beheer van een crisis. Het sop was de kolen niet waard.”

Van Ranst kreeg voor zijn aangekondige passage bij PVDA onder andere kritiek van politicoloog Dave Sinardet (VUB) in Het Nieuwsblad. “Het is een publiek geheim dat Van Ranst dicht aanleunt bij PVDA. Dat is natuurlijk zijn vrije keuze. Maar hij is dezer dagen een heel zichtbaar figuur. Om dan de aandacht te gaan trekken op je politieke overtuiging, kan voor verwarring zorgen.”

Een collega-hoogleraar van Marc Van Ranst bij de KULeuven, professor Rik Torfs, zei dat het goed zou zijn om de uitspraken van Van Ranst voortaan “niet alleen medisch, maar ook politiek te analyseren”. Kerkjurist Torfs kwam zelf in het verleden op voor CD&V en sprak al op evenementen van N-VA.

“Gezien dit gesprek bij PVDA over corona zou gaan, leek het mij oké, maar ik heb de energie niet voor veel discussies erover”, zegt Van Ranst. “Ik wil bovendien de criticasters bij N-VA en Vlaams Belang niet te veel plezieren en neem hen hiermee een speelgoedje af.”

Verliest PVDA hiermee een publiekslieveling voor hun onlinefestival? “Als er nu één zekerheid is, dan wel dat iedereen mij voldoende te zien krijgt dezer dagen. Ik moet stilletjes aan ook mijn eigen exitstrategie voorbereiden”, zegt Van Ranst laconiek.

Twitter bericht wordt geladen...