© rr

"De belangrijkste gebeurtenis? Dat de angst stilaan in de harten sluipt, ook in Antwerpen"

Het afgelopen jaar was Antwerpen meer dan eens nationaal nieuws. Zo vond de Antwerpse aanpak van het vluchtelingdossier weerklank over het hele land en is de discussie rond de overkapping van de Ring en de aanleg van de Oosterweelverbinding al lang geen puur Antwerpse aangelegenheid meer. Hoe kijken ze op ’t Schoon Verdiep terug op 2016? Die vraag proberen we een hele week lang te beantwoorden aan de hand van vijf vragen aan de schepenen, fractieleiders van alle partijen in de gemeenteraad en de burgemeester. In dit artikel beantwoorden de fractieleiders volgende vraag:

JoRo

Wat was voor u de belangrijkste Antwerpse gebeurtenis van 2016?

Wouter Van Besien(Groen)

Het curieuzeneuzen- onderzoek naar luchtkwaliteit, uitgevoerd door de Antwerpenaren zelf. De roep naar gezonde lucht in onze stad en in onze longen klinkt luider en luider. De overkapping van de ring is niet af te wenden.

Philip Heylen(CD&V)

Dat de angst stilaan in de harten van de mensen sluipt. Ook in Antwerpen. Waar angst regeert, verdwijnt het optimisme en de hoop. Terwijl een stad net drijft op levenslust, en op de drang om samen vooruit te gaan.

Carine Leys(N-VA)

Onze stad bruiste ook dit jaar weer door de ontelbare evenementen maar ééntje stak er voor mij toch bovenuit, namelijk de ontvangst van de Tall Ships Races. Geweldig evenement voor jong en oud, een unieke internationale beleving. Als tiener was ik lid van de zeescouts en toen al droomde ik ervan om de 'kathedralen van de zee' in Antwerpen te kunnen zien. Het is bovendien veel meer dan een toeristische attractie. Het is in de eerste plaats een project dat diversiteit, respect en samenwerken hoog in het vaandel draagt.

Filip Dewinter(Vlaams Belang)

Dat in Antwerpen Mohammed de populairste voornaam voor baby’s is en dat meer dan de helft van de schoolkinderen in het stedelijk basisonderwijs islamitisch godsdienstonderricht volgt. Cijfers en feiten die pijnlijk duidelijk maken dat Antwerpen in snel tempo islamiseert.

Kathleen Van Brempt(sp.a)

Het sluiten van het akkoord tussen vakbonden en werkgevers over de hervorming van de Wet Major en de goedkeuring van de Europese Commissie. Het toont ons de kracht en het belang van het sociaal overleg. Dialoog en samenwerking om samen vooruit te geraken.

Annemie Turtelboom(Open Vld)

Een aantal dingen waren belangrijk voor onze stad. Ik denk aan drie specifieke zaken. Eerste is de totale renovatie van de zoo. De Antwerpse zoo is één van de oudste dierentuinen in de wereld. Met de renovatie blinkt die diamant weer. Dat brengt me bij een andere blikvanger. Het nieuwe havenhuis zet ons internationaal op de kaart op het vlak van architectuur. Met de opening van de Elisabethzaal hebben we tot slot nu een fantastische zaal met een uitzonderlijke akoestiek. We hebben er meteen ook terug een congrescentrum van wereldniveau mee.

Peter Mertens(PVDA)

De 800 studenten, docenten, sociaal werkers, gebruikers van het sociaal werk die gedurende de OCMW-raad op 27 oktober het Mechelseplein bezetten onder het motto “sociaal werk is niet te koop”. De afgelopen maanden heb ik vele sociaal werkers ontmoet. Mensenrechtenwerkers. Mij valt op hoe gedreven al die mensen zijn. Hoe zij door het vuur willen gaan voor hun gasten. Hoe zij geen genoegen nemen met status quo en vernieuwend werken.

Dit vonden de schepenen de belangrijkste Antwerpse gebeurtenis van 2016

© rr

Het afgelopen jaar was Antwerpen meer dan eens nationaal nieuws. Zo vond de Antwerpse aanpak van het vluchtelingdossier weerklank over het hele land en is de discussie rond de overkapping van de Ring en de aanleg van de Oosterweelverbinding al lang geen puur Antwerpse aangelegenheid meer. Hoe kijken ze op ’t Schoon Verdiep terug op 2016? Die vraag proberen we een hele week lang te beantwoorden aan de hand van vijf vragen aan de schepenen, fractieleiders van alle partijen in de gemeenteraad en de burgemeester. In dit artikel beantwoorden de schepenen van de N-VA/CD&V/Open Vld-meerderheid volgende vraag:

Wat was voor u de belangrijkste Antwerpse gebeurtenis van 2016?

Marc Van Peel(Schepen van Haven, Industrie en Werk – CD&V)

De opening van het Havenhuis, een nieuw architecturaal icoon, op de nieuwe grens tussen stad en haven. Het gebouw verleidt Antwerpenaren en wereldburgers met zijn bijzonder samenspel tussen 500 jaar geschiedenis en 500 jaar toekomst.

Nabilla Ait Daoud(Schepen van Jeugd, Leefmilieu, Dierenwelzijn en Kinderopvang – N-VA)

In de voorbije 10 jaar zijn er in de Antwerpse kinderopvangsector nog nooit zoveel kindplaatsen op één jaar gerealiseerd als in 2016. Niet minder dan 520 extra kindplaatsen werden er gecreëerd door ondernemers en bedrijven die daarmee bewezen hebben dat winst en zorg niet tegengesteld zijn. Vanuit de stad omkaderen en stimuleren we die ondernemers en tegelijkertijd zorgen we ervoor dat opvang betaalbaar blijft voor de ouders. Er was een historisch tekort aan kinderopvang in Antwerpen. Ik ben trots dat ik als schepen voor kinderopvang dit tekort zal wegwerken voor het einde van deze legislatuur. Onze allerkleinste Antwerpenaren verdienen een betaalbare en kwalitatieve plek in de kinderopvang.

Koen Kennis(Schepen van Financiën, Mobiliteit, Toerisme, Decentralisatie en Middenstand – N-VA)

Antwerpen zal de komende jaren ingrijpend veranderen. De stad zal een nieuwe ‘smoel’ krijgen. Het stadsbestuur neemt beslissingen en steekt spades in de grond. Een aantal grote infrastructuurprojecten zijn reeds in 2016 van start gegaan, dat zal niemand zijn ontgaan. De werken aan de Noorderlijn, IJzerlaan, Noordersingel, Turnhoutsepoort, enz. worden de komende jaren uitgevoerd en opgeleverd. Deze projecten maken Antwerpen klaar voor de toekomst. Niet alleen worden harde infrastructuurwerken gepland en uitgevoerd, maar ook worden beslissingen genomen die hét oudste gebouw van de stad in de toekomst terug zal geven aan haar inwoners. De ontwikkeling van Het Steen tot een ambitieus toeristisch onthaalcentrum en attractie over Antwerpen is in gang gezet. Dit bestuur heeft de ambitie om Het Steen in haar glorie te herstellen en deze historisch parel een volwaardige rol te geven als de toeristische toegangspoort tot onze stad. In 2016 werd via de procedure van de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester hiervoor een ontwerpteam geselecteerd. Vandaag maakt het gekozen architectenbureau werk van gedetailleerde plannen en ontwerpen.

Fons Duchateau(Schepen van Sociale Zaken, Inburgering, Wonen en Samenlevingsopbouw – N-VA)

Ik zou er één evenement kunnen uitpikken, maar ik wil doe het liever niet. Het belangrijkste van 2016 is voor mij een mentaliteitsverandering in de stad. Het gevoel dat Antwerpen weer durf en moed heeft. We staan er weer. Je hebt opnieuw het gevoel om in de stad der steden te zijn: ‘t stad. Als we de ronde van Vlaanderen hierheen halen heeft dat alles te maken met kracht en moed. Het gaat om geloof in ons eigen kunnen. Ja, we slepen problemen mee. Maar verdomme ja, we zijn de referentie voor cultuur, creativiteit, sociaal beleid en economie. Niet overmoedig, maar moedig met dat tikje extra.

Claude Marinower(Schepen van Onderwijs en Rechtszaken – Open Vld)

De verbondenheid na de aanslagen, de ongelooflijke sfeer op de Antwerp Pride, de competitie en teamgeest op elk sportevent telkens weer en de gezelligheid op de jaarlijkse kerstmarkt. Van de Parkbrug tot de nieuwe Nello en Patrasche aan de Kathedraal en het geweldige Havenhuis. Wij Antwerpenaren maken van elk moment een “specialleke”. Deze stad groeit verder en dat is elke dag zichtbaar voor de mensen die hier wonen en werken.

Ludo Van Campenhout(Schepen van Sport, Diamant, Publiek Domein, Markten en Stedelijk wijkoverleg – N-VA)

Het succes in Rio voor Vlaanderen en Antwerpen, waarbij onze atleten met vijf Olympische medailles terug naar onze stad kwamen. Ons sportbeleid met de nieuwe topsportschool, ons trainingsbad Wezenberg en topsportsubsidies levert duidelijk vruchten af.

Rob Van de Velde(Schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening, Groen en Erfgoed – N-VA)

Voor mij was dit de opmaak van het plan voor de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken tot een kwalitatief park/stedelijke tuinen. En de derde kampioenstitel van Beerschot-Wilrijk op rij.

Caroline Bastiaens(Schepen van Cultuur, Economie, Stads- en buurtonderhoud, Patrimonium en Erediensten - CD&V)

De viering van vijf jaar MAS maakte 2016 tot een cultuurjaar Grand Cru. Toen lang geleden de plannen voor het Museum Aan de Stroom werden gesmeed, klonk er hier en daar twijfel en protest. Vandaag is het MAS uitgegroeid tot een heuse landmark in de stad, en komen er miljoenen bezoekers over de vloer. De viering van 5 jaar MAS was een groot succes, met het vuurwerk, de koekjesstad en de succesvolle expo 'Glasses' van Luc Tuymans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraad