Direct naar artikelinhoud
Julie Van Espen

Brief advocaten Steve Bakelmans houdt uitzending Telefacts over Julie Van Espen tegen

Julie Van EspenBeeld rv

De uitzending van de Telefacts Special: ‘Julie Van Espen, 1 jaar later’, ging dinsdagavond niet door. De advocaten van verdachte Steve Bakelmans hadden in een brief aan het Antwerpse vragen bij de deelname van verschillende speurders aan de reconstructie van de moord op Julie Van Espen, volgende week precies een jaar geleden.

en

Onder meer het hoofd van de Cel Vermiste Personen, Alain Remue, en de teamchef van de cel Agressie van de Federale Gerechtelijke Politie getuigen in de reportage over hoe zij de zaak beleefden. Nadat de advocaten van verdachte Steve Bakelmans daar vragen overstelden, besliste de redactie van Telefacts in overleg met speurders en parket beslist de reportage voorlopig niet uit te zenden. In de plaats zond VTM een aflevering van FAROEK uit, die normaal voorzien was voor woensdagavond.

“Onze reportage is gemaakt na intens en grondig journalistiek onderzoek”, zegt Jonas Muylaert, Chef Telefacts. “We hebben ons aan alle regels gehouden: juridisch én deontologisch. We steunen op heel wat bronnen uit de gerechtelijke wereld én hadden contact met de kant van het slachtoffer én de verdachte. De advocaten van Steve Bakelmans zijn trouwens op voorhand ingelicht over de reportage en het opzet ervan.”

Advocaten Dimitri de Béco en Marlies Vercammen zeggen dat ze maandag pas op de hoogte werden gebracht van de geplande reportage, en niet meer hebben gedaan dan een brief versturen naar het parket en de onderzoeksrechter. Ze ontkennen zelf druk te hebben uitgeoefend op VTM.

“Dat de publieke opinie tot op zekere hoogte geïnformeerd wenst te worden over feiten die haar zodanig en terecht hebben ontroerd, is begrijpelijk. We hebben ook respect voor de rol van de journalistiek in deze”, zo staat in een mededeling van de advocaten van Steve Bakelmans. “Maar het is al even noodzakelijk om het verloop van het strafonderzoek te respecteren en de toekomstige rechtszaak af te wachten. Elke verdachte, zonder uitzondering, moet ook de gelegenheid krijgen op tegenspraak. Daarom hebben wij onmiddellijk de onderzoeksrechter en het parket geïnformeerd dat wij meenden dat er sprake was van een schending van het recht op eerlijk proces, nu bleek dat twee onderzoekers in de reportage getuigden en hun mening uitten omtrent het dossier, hetgeen wij als onaanvaardbaar beschouwen.”

Steve Bakelmans.Beeld RV