In januari werd de handtas van Lydia brutaal gestolen op straat. De politie is nog steeds op zoek naar de dader. © VTM

De dader probeert geld af te halen, maar kent de pincode van de bankkaart niet. © VTM, Politie Turnhout

1 / 2
thumbnail: In januari werd de handtas van Lydia brutaal gestolen op straat. De politie is nog steeds op zoek naar de dader.
thumbnail: De dader probeert geld af te halen, maar kent de pincode van de bankkaart niet.

Verdachte berooft Turnhouts koppel dat slecht ter been is: “Dan heb je geen geweten”

De politie is op zoek naar de man die in januari een bejaard koppel beroofde vlak bij hun woning in het begijnhof in Turnhout. Hij ging aan de haal met de handtas van de vrouw, nadat hij hen een tijdje gevolgd had. De vermoedelijke dader probeert geld af te halen, maar dat mislukt. In het VTM-programma Faroek doet de politie een oproep naar getuigen.

Britt Peeters

Lydia (73) en haar man (90) zijn slecht ter been, maar op 20 januari dit jaar beslissen ze om nog eens uit eten te gaan op de Grote Markt in Turnhout, 500 meter van het begijnhof waar ze wonen. Na het etentje stappen ze weer naar huis. Op het marktplein worden ze gefilmd door een bewakingscamera. Op die beelden is ook een jongeman met een rugzak te zien. Hij houdt halt op het Zegeplein. “Hij staat daar een hele tijd doelloos te staan. Wanneer het koppel voorbijkomt, vertrekt hij in dezelfde richting en lijkt hij het koppel te volgen. Het kan zijn dat deze man iets te maken heeft met de feiten. Als hij zichzelf herkent, of iemand anders, zouden we graag willen weten wie hij is”, zegt Christophe Van Poppel van politie regio Turnhout.

Recht onder camera

De man draagt donkere kledij, een jas of trui met kap, donkere schoenen en een rugzak. Op de beelden is te zien hoe hij de Begijnenstraat in gaat, waar Lydia en haar man ondertussen wandelen. Ze zijn op enkele meters van hun deur als Lydia iets voelt. “Ik had het idee dat mijn handtas vastzat in de haag. Ik trok eraan en meteen voelde ik een hard ruk naar achteren toe. Toen ik me omdraaide, zag ik iemand met mijn tas supersnel weglopen.” Lydia heeft de man amper gezien. “Hij was niet groot en heel smal”, zegt ze.

© VTM, politie Turnhout

De man laat uiteindelijk de handtas in de bosjes naast de poort van het begijnhof achter. De portefeuille heeft hij meegenomen. Niet veel later komt de vermoedelijke dader in beeld in de Patersstraat. Recht onder een bewakingscamera, doorzoekt de man een portefeuille. Volgens de speurders zou het kunnen dat de man lange tijd in de buurt van de Lindekensstraat gebleven is. Twee uur na de feiten wordt de bankkaart van Lydia gebruikt in een bankkantoor vlakbij. De man probeert meermaals geld af te halen, maar kent duidelijk de pincode niet en druipt uiteindelijk af.

Niet alleen Lydia, maar ook haar buren, vaak oudere mensen, zijn nog steeds ongerust. “Ik vind het belangrijk dat hij opgepakt wordt, want dan kan ik weer gerust over straat lopen”, zegt ze. “En waarom overval je mensen die bijna niet meer kunnen gaan? Dan heb je toch geen geweten?”

Heeft u informatie? Contacteer 0800 30 300 of opsporingen@police.belgium.eu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER