© EPA-EFE

Wie thuis werkt, moet ook na 4 mei de kinderen thuis opvangen

Crèches zullen vanaf 4 mei niet zomaar ieder kind mogen opvangen. “Als we alle sluizen openzetten, krijgen we problemen”, zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dinsdag in het Vlaams Parlement. Thuiswerkers moeten voorlopig hun kroost nog zelf opvangen.

lc

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

De kinderopvang is voorbehouden is voor kinderen van ouders die een essentieel beroep uitoefenen, die kwetsbaar zijn of die moeten gaan werken en echt geen alternatief hebben. Dat zijn de regels die afgesproken zijn tussen Kind en Gezin en Sciensano. De crèches krijgen een financiële compensatie voor de plaatsen die leeg blijven, maar de voorwaarde is wel dat ze open blijven voor die beperkte groep kinderen.

Sluizen moeten dichtblijven

Vanaf 4 mei gaan meer bedrijven open en vanaf 11 mei volgen - mogelijk - de winkels. Dat zijn dus twee momenten waarop meer mensen een beroep willen doen op een crèche. Voor volgende week verwacht minister Beke 30 procent meer kinderen. Maar intussen zijn er ook thuiswerkers die graag hun kind weer willen toevertrouwen aan een crèche of onthaalmoeder. “Ik heb alle begrip voor die vraag, want de combinatie tussen werk en opvang is niet evident”, zegt Beke. “Maar als we alle sluizen openzetten, dan geraken we in de problemen. Dus moeten we bekijken hoe we dat gaan organiseren.” Die verdere opening zal in stappen gebeuren.

Soms kan het

Maar wat met iemand die enkele dagen thuis werkt en voor de rest naar bedrijf of kantoor moet? “Op die dagen dat je buitenshuis werkt, kan je wel je kind naar de crèche brengen”, zegt Hendrik Delaruelle, algemeen directeur van het Vlaams Welzijnsverbond, de koepel waar zo’n 300 vrije kinderopvanginitiatieven bij zijn aangesloten. Intussen wordt er de laatste hand gelegd aan een draaiboek dat alles moet verduidelijken.

LEES OOK. Onderwijs opgelucht: klassen splitsen in drie zal niet nodig zijn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer