Liveblog - Nu officieel: eerste fase exitplan start maandag, 6 op de 10 Belgen hebben al mondmasker in huis

De eerste fase van het exitplan - om de coronamaatregelen te versoepelen - kan nu maandag starten. "Experten zeggen dat de evolutie van de epidemie dat toelaat", zegt premier Sophie Wilmès (MR). Concreet zullen bedrijven uit niet-essentiële sectoren mogen opstarten, zullen mondmaskers verplicht worden op het openbaar vervoer en mag je ook sporten met twee vrienden. Ondertussen hebben ook al 6 op de 10 Belgen zo'n masker in huis, blijkt uit de wekelijkse enquête van de UAntwerpen. Volg hier alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

6 op de 10 Belgen heeft al mondmasker in huis

60 procent van de Belgen heeft al een mondmasker klaarliggen om vanaf 4 mei te gebruiken op het openbaar vervoer en drukkere plaatsen. Dat blijkt uit de wekelijkse coronabevraging van de UAntwerpen. 33 procent heeft er besteld of gaat dat nog doen, 25 procent gaat zelf een masker maken. 24 procent verwacht er te krijgen via de werkgever, 13 procent rekent op de eigen gemeente. Hoe ouder men is, hoe meer mondmaskers men al in huis heeft. Hogeropgeleiden zijn minder geneigd om een masker te dragen.

De motivatiebarometer van UGent gaf het eerder al: er is steeds meer sprake van coronamoeheid onder de Belgen. Dat blijkt ook uit het aantal deelnemers van de wekelijkse enquête van de UAntwerpen. "Aan de zevende golf van onze enquête namen dinsdag 120.000 mensen deel", zegt onderzoeker Koen Pepermans. "10.000 respondenten vulden de bevraging deels in. Het aantal deelnemers vermindert naarmate de crisis langer aansleept, maar met 120.000 blijft het natuurlijk een zeer relevante bevraging."

Nu officieel: eerste fase exitplan start maandag

De eerste fase van het exitplan kan komende maandag starten. Dat bevestigt premier Sophie Wilmès (MR). "Experten zeggen dat de evolutie van de epidemie dat toelaat. De experts dringen er ook op aan dat de beschermende maatregelen - de testing en de contactopvolging - zo snel mogelijk operationeel zijn."

Dit houdt de eerste fase in:

  • Bedrijven uit niet-essentiële sectoren weer opstarten, onder voorwaarden. Er mogen geen rechtstreekse contacten zijn met klanten, er wordt alleen business-to-business gewerkt. Op de werkvloer moeten mondmaskers gebruikt worden als er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Telewerk blijft wel de norm
  • Mondmaskers worden verplicht op het openbaar vervoer, omdat de regel om 1,5 meter afstand te houden niet gehandhaafd kan worden op trein, tram, bus en metro. Dat zal verplicht zijn voor iedereen die ouder is dan 12 jaar en zodra men een station betreedt. Er wordt aangeraden om zoveel mogelijk de piekuren te mijden. Wie eigen vervoersmiddelen heeft, moet dit zoveel mogelijk gebruiken.
  • Stoffenwinkels zullen de deuren mogen openen, omdat ze belangrijk zijn om mondmaskers te kunnen maken. Ze zullen hiervoor de veiligheidsregels moeten respecteren.
  • In de gezondheidszorg wordt de toegang tot de algemene en gespecialiseerde zorg geleidelijk uitgebreid.
  • Mensen moeten nog altijd zoveel mogelijk thuis blijven, alleen essentiële verplaatsingen blijven toegestaan. Het samenscholingsverbod blijft van kracht.
  • Naast wandelen, lopen en fietsen worden andere sporten in de buitenlucht toegestaan met maximaal twee personen, bovenop de mensen die onder hetzelfde dak wonen, zolang 1,5 meter afstand wordt bewaard. De toegang tot overdekte infrastructuur, zoals douches en cafetaria’s, blijft verboden.

"Beetje bang voor 4 mei"

Professor intensieve zorg Geert Meyfroidt is "moe maar voldaan", nu de coronapiek in zijn UZ Leuven achter de rug is. Meyfroidt waarschuwt wel voor 4 mei. Dan gaan veel bedrijven weer open. "Als we ons niet houden aan de basisregels, kunnen we snel weer in de problemen komen", zei hij in "Vandaag" op Eén.

Lees hier het volledige artikel:

Buschauffeurs De Lijn gaan langs bij zorgverleners als eerbetoon

Enkele chauffeurs van De Lijn hebben via een rondrit een eerbetoon gehouden aan de Hasseltse en Herkse zorgverleners.

Videospeler inladen...

Margot Cloet: "Niet deuren woonzorgcentra openen en twee weken later spijt hebben"

Nu Wallonië een plan klaar heeft om bezoek in woonzorgcentra - onder strikte voorwaarden - klaar heeft, kijken mensen ook naar Vlaanderen. "Voor mij is het belangrijk om te kijken of we de piek van besmettingen bereikt hebben. Ik denk dat we daar ook eens een virologische blik op moeten werpen"; zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, een netwerkorganisatie van zorgorganisaties. "Als we weten dat er nog besmettingen zullen komen, wil ik nog voorzichtig zijn met bezoek toe te laten Ik wil niet dat we de deuren openen en twee weken later beseffen dat dat een slecht idee was."

Videospeler inladen...

Epidemioloog: "Geen bewijs dat mondmaskers helpen naast andere maatregelen"

"Er is op dit moment niemand wereldwijd die kan zeggen dat een mondmasker een extra bijdrage heeft bovenop de andere maatregelen als handen wassen en afstand houden", zegt epidemioloog Wouter Arrazola de Oñate in "Terzake". "Maar de internationale en nationale druk is zo hoog dat je op een bepaald moment niet anders kan dan het in te voeren. Ik heb er niets op tegen, zolang de andere maatregelen ook gebeuren."

Minder nieuwe ziekenhuisopnames, maar toch stijgt het aantal bezette bedden in de ziekenhuizen: hoe kan dat?

Er hebben méér COVID-19-patiënten het ziekenhuis mogen verlaten dan dat er nieuwe patiënten zijn bijgekomen. Dat blijkt uit de cijfers van de dagelijkse persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. En toch stijgt het totaal aantal bezette bedden op de COVID-19-afdelingen, nu tot 4.050 bedden. Hoe kan dat?

"De cijfers kloppen wel degelijk", benadrukt viroloog Steven Van Gucht. Het probleem is dat op de COVID-afdelingen in ziekenhuizen heel wat mensen liggen die besmet zijn met het virus, maar die (nog) niet ziek zijn. Ze kwamen naar het ziekenhuis voor een ander problemen : een zwangerschap of een gebroken been. Ze zijn niet ziek: ze hoesten niet of hebben geen koorts. Maar ze blijken wel besmet met het coronavirus. Sinds kort wordt iedereen die naar het ziekenhuis komt - om wat voor reden ook - immers getest op het coronavirus. 

De cijfers kloppen wel degelijk

Steven Van Gucht - viroloog

Wanneer Sciensano de nieuwe ziekenhuisopnames publiceert, worden alleen die patiënten geteld die echt ziek zijn (en dus symptomen vertonen). Voor epidemiologen is het belangrijk te weten wanneer mensen echt ziek worden. Dat wordt dus geteld in "nieuwe opnames".

Maar om de ziekenhuiscapaciteit te beheren, wordt voor de “bezette bedden” iedereen meegeteld die in een bed op een COVID afdeling ligt, ook als hij alleen maar besmet is, zonder symptomen, dus zonder echt ziek te zijn.

“Ik zou eigenlijk liever alleen de echte COVID-gevallen rapporteren omdat dat volgens mij epidemiologisch gezien meer zin heeft. Maar voor het hospitaal is het dan weer wel relevant om de andere gevallen er ook bij te tellen. Omdat het iets zegt over de bezettingsgraad van hun COVID-afdeling. En voor hen is de procedure ook dezelfde (ze moeten maskers dragen, ze komen in dezelfde vleugel terecht,…). Het zijn de hospitalen ook die uiteindelijk rapporteren. Dus zij tellen ze er graag bij”, besluit Van Gucht.

Ik zou eigenlijk liever alleen de echte COVID-gevallen rapporteren, omdat dat volgens mij epidemiologisch gezien meer zin heeft

Steven Van Gucht - viroloog

Op 29 april zijn er dus meer COVID-19 patiënten die mochten vertrekken dan er nieuwe bijkwamen. Maar er was wel een extra toestroom van patiënten die (nog) niet ziek zijn, maar bij wie wel het virus werd vastgesteld.

Slechts 15 procent van de geleverde mondmaskers zijn goed genoeg van kwaliteit

Nieuw aangekomen maskers, zowel chirurgische als FFP2, worden goed nagekeken. Als er reden is om te twijfelen aan de kwaliteit wordt een staal genomen dat getest wordt in laboratoria die daarvoor zijn aangeduid en gecertificeerd. Resultaat? 40 procent is van slechte kwaliteit.. Als je niet alleen de filter maar ook de pasvorm in rekening brengt, voldoet slechts 15% aan de vereiste norm.

Videospeler inladen...

"We proberen echt de slechte maskers van de markt te houden", zegt minister Philippe De Backer (Open VLD), die verantwoordelijk is voor de maskers. "Elk land worstelt om er te krijgen. De klassieke leveranciers kunnen er geen meer leveren en dus moeten we kijken naar andere leveranciers. Er zijn veel mensen die op de kap van zorgverleners geld verdienen. We dienen ook systematisch een klacht in als we merken dat de maskers niet goed genoeg zijn."

De maskers die een goede filter hebben, kunnen nog ergens anders worden ingezet als comfortmasker, zegt De Backer. "De maskers die zelfs geen goede filter hebben, gaan aan de kant."

Videospeler inladen...

Meest gelezen