Corona kost België in 2020 minstens 10,2 miljard euro

In totaal zullen de Belgische overheden dit jaar minstens 10,2 miljard euro uitgeven om de (economische) coronacrisis te bezweren. Dat zei minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) dinsdag in de Kamer.

Binnenkort dient de regering-Wilmès zijn stabiliteitsprogramma in bij de Europese Commissie. In dat document duidt ons land zijn begrotingsdoelstellingen voor dit jaar en de drie volgende jaren. Het bedrag van 10,2 miljard euro valt uiteen in 6,4 miljard euro aan sociaal-economische uitgaven door de federale regering en nog eens 3,8 miljard euro. Dat bedrag mogen de deelstaatregeringen en het lokale niveau op hun conto schrijven.

Hinderpremies

De grootste uitgaven liggen voor de hand. 3,6 miljard euro is uitgetrokken voor de toepassing van het systeem van tijdelijke werkloosheid. In de maart maand heeft de RVA aan 865.987 Belgen zo’n uitkering gegeven, blijkt uit cijfers van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Bij de deelstaten, zoals de Vlaamse regering, vloeit stevig wat geld naar de hinderpremies voor zelfstandigen. Die bedroeg eenmalig 4.000 euro en sinds 3 april bijkomend 160 euro per dag.

Daar eindigt het niet. Op voorstel van sp.a en Groen zit er nog een verlaging van de bedrijfsvoorheffing voor tijdelijk werklozen aan te komen. Bovendien maakt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) werk van een tweede ‘bazooka’. Waar de eerste draaide rond betalingsuitstel voor belastingen en leningen, gaat het nu om een reeks maatregelen die de solvabiliteit van bedrijven moeten verhogen.

Belastingparadijzen

De kosten lopen nu al op, gaf vicepremier De Croo toe. ‘Tijdelijke werkloosheid is niet gratis, dat is duidelijk. In principe zijn het eenmalige maatregelen. Tenzij we slecht uit de coronacrisis komen, dan dreigen ze structureel te worden’, zei hij. Daarom vindt de liberale minister cruciaal dat bedrijven en winkels begin mei kunnen heropstarten. ‘Voorlopig gaat het met de cijfers de goede richting uit.’

De Croo had het dinsdag ook over staatssteun aan ondernemingen. Bedrijven die hun voorafbetalingen van de vennootschapsbelastingen willen uitstellen, mogen niet gelinkt zijn aan een belastingparadijs. Ook via aandeelhouders of dochterbedrijven mag er geen connectie zijn. Behalve als die bedrijven echte activiteiten hebben in landen die als belastingparadijzen te boek staan, luidt het. In 2019 hebben Belgische bedrijven 172,3 miljard euro versluisd naar bestemmingen als de Verenigde Arabische Emiraten en de Kaaimaneilanden.

Meer