Direct naar artikelinhoud
CoronavirusStand van zaken

Aantal coronapatiënten op intensieve zorg blijft dalen

Viroloog Steven Van Gucht.Beeld Photo News

De afgelopen 24 uur zijn 170 Belgen overleden aan het coronavirus en er zijn opnieuw iets meer mensen opgenomen in de ziekenhuizen. Het aantal patiënten op intensieve zorg is wel sterk gedaald.

Het zogenaamde reproductiegetal van het coronavirus in België bedraagt momenteel 0,79 (gemeten tussen 20 en 26 april), zei viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie over het virus. Dit reproductiegetal wordt dagelijks opgevolgd door de specialisten. “Het is vooral belangrijk dat die waarde onder 1 blijft, dat betekent dat de virusverspreiding krimpt. Als de waarde hoger dan 1 wordt, betekent dit dat het aantal gevallen toeneemt. Dat willen we niet”, aldus Van Gucht.

De geleidelijke exit uit de lockdown volgende maand hangt samen met de evolutie van de dagelijkse coronastatistieken. In de ziekenhuizen zijn er momenteel 4.050 patiënten opgenomen. De voorbije 24 uur waren er 174 nieuwe opnames. In de intensieve zorg liggen in totaal 797 patiënten, dat is een verdere daling met 79 patiënten in de voorbije 24 uur. 11.283 patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard sinds 15 maart, dat is een stijging van 340 in de voorbije 24 uur.

Volhouden

Voorzichtig goed nieuws dus. De dalende trend van de afgelopen dagen zet zich voort. De stijging in het aantal ziekenhuisopnames heeft volgens Van Gucht wellicht te maken met het weekendeffect. Al blijft het coronavirus een hoge tol eisen. In totaal zijn nu 7.501 sterfgevallen gerapporteerd in België, dat is een stijging van 170 in de voorbije 24 uur. Van die 170 overleden 69 mensen in het ziekenhuis en 98 in een woon-zorgcentrum. In deze laatste groep werd 73 procent bevestigd door een test.

Onderzoekers van de UGent stellen deze week in de motivatiebarometer opnieuw een duik vast in de motivatie om de coronamaatregelen vol te houden. De voorbije week gaven nog maar 55,4 procent van de ondervraagden aan pal achter de maatregelen te staan. In het begin van de lockdown was dat 80,7 procent. Yves Stevens, de woordvoerder van het crisiscentrum, roept iedereen op om de coronamaatregelen te blijven respecteren. Ook nu de exit in zicht komt. “Samen kunnen we dit, samen houden we dit vol. Iedereen kijkt uit naar de graduele versoepeling van de maatregelen. We willen allemaal deze vreemde periode snel achter ons kunnen laten. Maar het is belangrijk om de maatregelen zoals afstand houden te respecteren.”

De afgelopen 24 uur zijn 6.520 coronatests uitgevoerd. In totaal zijn in België al 226.724 tests afgenomen. Om de exit uit de lockdown goed te laten verlopen, zal het snel en intensief testen van mogelijke coronapatiënten essentieel zijn. 

Volhouden
Beeld Photo News