Direct naar artikelinhoud
Economieeconomie

Belgische economie met 3,9 procent gekrompen in eerste kwartaal

Tal van bouwwerven liggen stilBeeld BAS BOGAERTS

De coronacrisis heeft de Belgische economie tijdens het eerste kwartaal van 2020 een flinke knauw gegeven. Het bruto binnenlands product (bbp) daalde met 3,9 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van 2019, zo blijkt woensdag uit een flashraming of eerste berekening van de Nationale Bank.

Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar viel het bbp met 2,8 procent terug. De toegevoegde waarde daalde tijdens de eerste drie maanden van dit jaar dan weer met 3,5 procent in de industrie, met 6,6 procent in de bouw en met 3,6 procent in de dienstensector in vergelijking met het voorgaande kwartaal. 

“Deze groeicijfers zijn omgeven met een grotere onzekerheid dan bij de flashraming gebruikelijk is”, benadrukt de Nationale Bank wel. “Door gebrek aan administratieve gegevens voor de maand maart waarin de impact van Covid-19 werd waargenomen, is voor deze flashraming gebruik gemaakt van een aangepaste methode. Op basis van allerhande beschikbare informatie (afkomstig uit nieuwsberichten, websites en contacten met bedrijven, enquêtes georganiseerd door de Bank en door de federaties bij de ondernemingen ...) werden op een zeer gedetailleerd bedrijfstakniveau aannames gemaakt over de impact van Covid-19 op de economische activiteit van die bedrijfstakken.”