Direct naar artikelinhoud
Horeca

In deze Europese landen mogen terrassen, cafés en restaurants binnenkort terug open

Beeld ter illustratie.Beeld AP

Overal in Europa, behalve in Zweden, bleven restaurants en cafés de afgelopen maand(en) gesloten. Verschillende landen kijken intussen voorzichtig vooruit en stellen hun exitstrategie voor. In eigen land is er voorlopig nog geen officiële datum bekend voor de heropening van de horeca, in andere landen is die er wel al. 

In Litouwen is het al (een beetje) zover. Sinds maandag mogen cafés en restaurants klanten bedienen op het terras, op voorwaarde dat er steeds voldoende afstand kan worden gehouden. De burgemeester van de hoofdstad Vilnius stelde meteen 18 straten en pleinen open, waar horeca-uitbaters gratis hun terrasmeubilair mogen opstellen. 

De maatregel moet ervoor zorgen dat de horeca opnieuw kan opstarten, dat banen behouden blijven en dat Vilnius blijft leven, legt burgemeester Remigijus Šimašius uit. Al 162 bars en restaurants gingen in op het aanbod. De hele zomer lang wordt een deel van de straten en pleinen autovrij gemaakt en verandert de binnenstad in een openluchtcafé. 

Ook in (een deel van) Spanje mogen de terrassen binnenkort opnieuw open. Gisterenavond stelde premier Pedro Sanchez de Spaanse exitstrategie voor. Het plan is niet alleen gefaseerd in tijd, het land wordt ook opgedeeld. Op verschillende eilandengroepen die minder hard getroffen zijn gaan de versoepelingen sneller in. Een eerste belangrijke datum is 4 mei. 

Op het Spaanse vasteland betekent dat dat restaurants opnieuw afhaalmaaltijden mogen aanbieden, op de eilanden is dit het startschot van het terrasjesseizoen. Cafés en restaurants mogen er klanten bedienen op het terras, met een maximale bezetting van 30 procent. Op 11 mei kunnen ook de Spanjaarden op het vasteland voor het eerst in bijna 2 maand buitenshuis iets gaan drinken. Tegen eind juni wil het land van start gaan met het ‘nieuwe normaal’. 

Horeca-uitbaters in Tsjechië kijken reikhalzend uit naar 11 mei. Dan mogen cafés en restaurant opnieuw klanten bedienen in de buitenlucht. Twee weken later mogen die klanten opnieuw binnen in de cafés en restaurants. 

Oostenrijk heropent de cafés en restaurants op 15 mei. In de restaurants mogen maximaal vier volwassenen per tafel zitten en tussen twee tafels moet minstens een meter afstand zijn. Een tafel reserveren wordt verplicht, en het personeel moet een mondmasker dragen. Eind mei mogen ook de hotels er hun deuren opnieuw openen. 

Italianen moeten nog wat langer geduld hebben. Daar mogen cafés en restaurants op 1 juni de deuren opnieuw openen. Al wordt het wachten er al iets eenvoudiger vanaf 4 mei, want vanaf dan mogen restaurants er starten met een afhaalservice. 

In Polen mogen volgende week maandag, op 4 mei, de hotels terug open. Cafés en restaurants moeten er wel nog gesloten blijven, en ook de grenzen blijven tot nader order dicht. Het land wil vooral het binnenlands toerisme opnieuw een boost geven. 

In de rest van Europa moet de horeca nog even wachten op een exacte datum voor heropening. In eigen land zullen cafés en restaurants vermoedelijk ten vroegste op 8 juni heropenen.