© David Van Hecke

Groen licht voor eerste fase exitplan op 4 mei

De eerste fase van de afbouw van de coronamaatregelen gaat – zoals gepland – in op 4 mei. Volgens premier Sophie Wilmès (MR) zeggen de experts dat de evolutie van de epidemie dat toelaat.

Op dit moment zit de Kern bijeen met de ministers-presidenten van de Gemeenschappen en de Gewesten, in aanwezigheid van de experts van de GEES, de expertengroep die ons uit de lockdown moet leiden. De experts hebben verklaard dat de huidige evolutie van de epidemie toelaat dat fase 1A van het Belgische afbouwplan zoals voorzien op 4 mei in werking treedt.

Maandag kunnen dus heel wat bedrijven terug aan de slag, zo lang ze de veiligheidsmaatregelen respecteren. Stoffen mondmaskers (of een sjaal of bandana) zijn dan verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder. Voor winkels en horeca verandert er niets, al mogen stoffenwinkels dan wel al hun deuren openen.

Buiten sporten

Fysieke activiteit in open lucht is vanaf 4 mei toegestaan met maximaal twee personen, naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen, op voorwaarde dat fysieke afstand altijd gerespecteerd wordt. Het zal ook toegestaan zijn om andere contactloze sporten te beoefenen in de buitenlucht. Maar toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog altijd verboden.

De experts dringen er wel op aan dat de beschermende maatregelen, de extra tests en de tracing van besmette patiënten zo snel mogelijk operationeel moeten zijn.

Het Ministerieel Besluit met alle exacte maatregelen zal morgen in het Staatsblad gepubliceerd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer