donderdag 30 april 2020 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

WOORD VAN DE WEEK

Is corona net als malaria hier om te blijven?

Op sommige vlakken maakte de quarantaine weinig verschil bij ons thuis: ik herstel nog van een operatie na een malaria-aanval. HBvL 04/04/2020

Midden november 2018, anderhalf jaar geleden, liep de tienvoudige wereldkampioen motorcross Stefan Everts in Congo, tijdens een race voor het goede doel, malaria op. Wekenlang vocht hij voor zijn leven. Hij verloor achteraf teen na teen en heeft er nu nog twee over. Vorige maand nog – anderhalf jaar na datum – zei hij in deze krant dat hij aan beide voeten veel pijn lijdt.

Het woord malaria komt van ‘mal’ en ‘aria’, letterlijk: ‘slechte lucht’. Daarom heette deze ziekte vroeger moeraslucht, moeraskoorts.

We weten al sinds 1880 dat het een infectieziekte is, veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door muggen. In barnsteen verpakte muggen uit de oertijd bevatten al bloed van dino’s dat besmet is met door muggen verspreide ziekten.

Jaarlijks worden er wereldwijd 228 miljoen gevallen van malaria genoteerd en 405.000 doden. Elke minuut overlijden er twee kinderen aan malaria. En alle bronnen zeggen: “Geen enkele preventieve maatregel is 100 procent doeltreffend om malaria te voorkomen.” Waarom is er geen vaccin? De parasiet is zeer complex, past zich makkelijk aan en wordt snel resistent.

‘Het Belang van Limburg’ schreef op 21 mei 1892: “Wegens zijn schoonen hemel gaat Italië bij velen door voor een seer bevoorrecht land. Ten onrechte! Tweede derden van de oppervlakte van Italië worden verpest door de ‘malaria’. Dientengevolge zijn de boeren verplicht zich op te hopen in kleine dorpen, die tegen de hellingen der bergen zijn gebouwd en minder aan de vergiftige uitwazeming van den bodem zijn blootgesteld.”

De kwakzalvers met abdijsiroop (1909) en bleekwater (2020) moesten toen nog komen.

Elke week zoekt taalliefhebber Marcel Grauls naar de herkomst van een woord uit de actualiteit.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws