Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Kunnen we deze zomer op reis? Covid-19-paspoort brengt misschien redding

Een vrouw met mondmasker op de luchthaven van Singapore.Beeld Photo News

Almaar meer Europese landen denken eraan het toerisme herop te starten. Maar kunnen we deze zomer wel op reis? Alles hangt af van epidemiologische effecten. Sommige landen zijn voorstander van een ‘Covid-19-paspoort’.

Griekenland wil deze zomer weer buitenlandse toeristen in haar steden en op haar stranden zien. Logisch ook, want het land haalt een vijfde van haar inkomsten uit toerisme. “We willen dat mensen naar hier komen”, benadrukte de Griekse minister van Toerisme Harry Theocharis gisteren. “Ze kunnen zich hier veilig voelen, want wij zullen ons aan strikte maatregelen houden en er komen voorwaarden om naar ons land te mogen reizen.”

Tsjechië, Slovakije, Kroatië en Malta - landen waar het aantal besmettingen relatief laag bleef - hadden eerder al laten weten zich klaar te maken voor de zomer. In Venetië, dat zo’n 30 miljoen toeristen per jaar ontvangt, deed burgemeester Luigi Brugnaro zelfs een publieke oproep: “Kom naar ons. Dat is mijn boodschap aan al wie de komende maanden naar buiten mag.” De stad werkt onder meer aan een plan om de stranden weer open te stellen en in september zou ook het wereldvermaarde filmfestival er plaatsvinden.

Op safari

Dichter bij huis mogen logiesuitbaters in de Nederlandse provincie Zeeland vanaf morgen 15 procent van hun slaapplaatsen verhuren. En wie er een vakantiewoning heeft, mag er opnieuw overnachten en ook de campings gaan mondjesmaat open. “En wie deze zomer op safari gaat, hoeft zich ook weinig zorgen te maken met weinig besmettingen in het Afrikaanse continent”, klinkt het bij Select Reizen De Lathauwer.

Hoe en naar waar er deze zomer gereisd mag worden, staat echter nog niet vast. De Europese Commissie hield al verschillende overlegmomenten en hoopt midden mei met algemene aanbevelingen te komen. De meeste landen wachten daarop. Wel kwam het idee van ‘toeristische corridors’ tussen landen die het minst getroffen zijn al ter sprake: zo moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn van Oostenrijk naar Griekenland te vliegen en terug. Sommige lidstaten tonen zich dan weer voorstander van een ‘Covid-19-paspoort’ of Europees gezondheidsdocument waarin vermeld staat dat een reiziger niet aan het virus lijdt.

Viroloog Marc Van Ranst vindt het te vroeg om uitspraken te doen, “zowel wat betreft reizen in eigen land als naar het buitenland”.