Videospeler inladen...

Striemende kritiek op manke corona-communicatie, premier Wilmès "zal er rekening mee houden"

Andermaal heeft premier Sophie Wilmès (MR) in de Kamer forse kritiek gekregen voor de manier waarop ze communiceert over de coronacrisis. Deze keer richtten verschillende Kamerleden hun pijlen op de ellenlange persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad van vorige week. Een vrij nederige Wilmès aanvaardt de kritiek en beloofde beterschap.

Wie vorige vrijdagavond de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad heeft gezien, zal het niet onbekend in de oren klinken. De persconferentie was bijzonder laat op de avond, verdronk in de details en was ingewikkeld en soms moeilijk te volgen. Bovendien ging het volgens velen te veel over economie en te weinig over de mensen en het gebrek aan sociale contacten door de lockdown. 

De mensen zijn corona-moe, maar wat ze vooral moe zijn, is de verwarring en de onduidelijkheid

Kamerfractieleider Meryame Kitir (SP.A)

Volgens PVDA-voorzitter Peter Mertens heeft de regering te veel geluisterd naar "de lobby van de grote bedrijven" en te weinig naar "de lobby van het hart".

Ook bij de Vlaamse socialisten heerst veel ongenoegen. Volgens Kamer­fractieleidster Meryame Kitir (SP.A) is de motivatie bij de bevolking gedaald na de persconferentie. "Een exitstrategie slaagt als de overheid haar deel doet, en daar is nog veel werk aan de winkel", vindt ze. Kitir verwijst naar de verwarring rond de mondmaskers, de tests en de contactopsporing. "De mensen zijn corona-moe, maar wat ze vooral moe zijn, is de verwarring en de onduidelijkheid."

In de jaren 90 kregen we nog een milieubox, nu zelfs geen naaidoos

Kamerlid Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk)

Ook bij Vlaams Belang veel verontwaardiging. "Chaos, surrealisme en incompetentie: dat vat niet alleen de late persconferentie samen, maar ook het laattijdige beleid van uw regering", beet fractieleidster Barbara Pas (VB) de premier toe. Ze hekelde ook het feit dat de overheid rekent op de naai-vaardigheden van de bevolking om genoeg mondmaskers te hebben. "In de jaren 90 kregen we nog een milieubox, nu zelfs geen naaidoos", ironiseerde Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk).

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover klonk relatief mild en toont zich blij met de heropstart van de economie. "Maar de communicatie is verdronken in een zee van onduidelijkheid", moest ook hij vaststellen.

We moeten naar deze kritiek luisteren en ze accepteren, maar we moeten er vooral rekening mee houden voor de toekomst

Premier Sophie Wilmès (MR)

De striemende kritiek valt niet in dovemansoren bij premier Sophie Wilmès (MR). Ze zei dat de maatregelen tegen het coronavirus in ons land wel degelijk hebben gewerkt, maar erkent dat de communicatie vorige week beter kon. "We moeten naar deze kritiek luisteren en ze accepteren, maar we moeten er vooral rekening mee houden voor de toekomst", klonk het droogjes.

Als verzachtende omstandigheid voert de premier aan dat de exitstrategie "een delicate en complexe operatie is waarbij het functioneren van onze samenleving moet worden heruitgevonden en waarbij tegelijkertijd de gezondheid van de mensen gewaarborgd moet blijven".

De premier besloot haar antwoord aan de Kamerleden met een gedetailleerde uitleg over het hoe en waarom van de exitstrategie. Die zin voor detail werd geïllustreerd door de bril die ze op had, maar of die uitleg echt overtuigend was, is nog maar de vraag. "Het draagvlak is maar bestaande wanneer de regels duidelijk zijn", waarschuwde Peter De Roover (N-VA).

Bekijk hieronder enkele fragmenten van de tussenkomsten van Meryame Kitir en Sophie Wilmès in de Kamer:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen