Wolvin Noëlla, die drachtig is.
Volledig scherm
Wolvin Noëlla, die drachtig is. © ANB/INBO

Wolf krijgt hoogste bescherming in Vlaanderen met boetes tot 500.000 euro voor opzettelijk doden

De wolf krijgt in Vlaanderen de hoogste beschermingsgraad. Dat blijkt uit een voorontwerp van decreet dat de Vlaamse regering vandaag principieel heeft goedgekeurd op voorstel van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). 

8 reacties

  • K J

    4 jaar geleden
    Goed om de wolven te beschermen met forse straffen zodat de jagers ervan afblijven. Nu nog de leefgebieden van de wolven compleet pachtvrij maken zodat de natuur zich eindelijk kan herstellen.
  • Robert DE REU

    4 jaar geleden
    Ik ben een enorme dierenvriend ( kattenman ) en heb persoonlijk niet een bepaalde mening over die wolven, maar als je bedenkt dat velen die een moord begaan er goedkoper zouden vanaf komen dan een wolf neer te schieten, stel ik mij toch serieuze vragen, waar gaat dat in hemelsnaam naartoe.
  • Ronny Biesen

    4 jaar geleden
    Tja, als dieren belangrijker worden dan mensen. Als bomen belangrijker worden dan mensen. De maatschappij is om zeep.
  • carine poelman

    4 jaar geleden
    Is dus meer waard als een mens. Goed bezig. Dieren rijk en mensdom. Wil niet zeggen, voor de betweters, dat ik geen respect heb voor de wolf.
  • Dirk Van der Weeën

    4 jaar geleden
    Mooi zo,en nu de wet toepassen.Dat Hubertus maar vindt wat ze willen.
  1. “In deze stad riskeer je tot 50.000 euro boete als je kat een zeldzame vogel doodt: is de avondklok voor katten een goed idee?
    PREMIUM

    “In deze stad riskeer je tot 50.000 euro boete als je kat een zeldzame vogel doodt: is de avondklok voor katten een goed idee?

    De Nederlandse gemeente Houten vraagt baasjes om hun katten ’s avonds binnen te houden, vooral tijdens het broedseizoen van weidevogels. Poezen richten immers ernstige schade aan in het vogelbestand. En een Duits stadje heft zelfs een fikse boete als je kat bijvoorbeeld een kuifleeuwerik doodt. Ecoloog Chris Smit en kattendeskundige Liesbeth Puts leggen uit waarom die regels er komen en wat je als baasje kunt doen. “Sommigen denken dat hun kat per se ’s nachts naar buiten moet. Maar dat hoeft helemaal niet.”
  2. Meer dan 3.000 stuks geschoten in een jaar en toch rukken everzwijnen steeds verder op: “We hebben geen flauw idee met hoeveel ze zijn”
    PREMIUM
    41

    Meer dan 3.000 stuks geschoten in een jaar en toch rukken everzwij­nen steeds verder op: “We hebben geen flauw idee met hoeveel ze zijn”

    Jaar na jaar worden in Vlaanderen steeds meer everzwijnen geschoten door jagers, vorig jaar waren het er een goeie 3.000. Maar wie denkt dat dit fataal nieuws is voor de soort die pas in 2006 zijn herintrede deed in onze contreien, heeft het helemaal mis. Sterker nog, het stijgende afschot wijst net op een toename van het aantal wilde zwijnen in onze bossen, op onze akkers en – helaas ook – in onze dorpskernen. “Met hoeveel ze zijn, weten we niet”, erkent Jolien Wevers, sinds twee jaar Vlaams everzwijncoördinator. Maar waar zitten ze al? En hoe ver kunnen ze nog oprukken?