Tot vijf jaar cel voor wie een wolf doodt

Een wolf, onlangs gefotografeerd in de provincie Antwerpen © welkom wolf

De wolf krijgt in Vlaanderen de hoogste beschermingsgraad. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

De wolf krijgt in Vlaanderen voortaan de hoogste beschermingsgraad, zo heeft minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bekendgemaakt. Net als de Europese bever bijvoorbeeld.

Bij een opzettelijke doding van een wolf stijgt de maximale gevangenisstraf van twee naar vijf jaar. De maximale boete die kan worden opgelegd, neemt toe van 250.000 euro naar 500.000 euro, te vermenigvuldigen met de toepasselijke opdeciemen.

Minister Demir liet vorige maand, samen met het wolvenplatform, al weten de bescherming van de wolf te willen optrekken. In samenwerking met Defensie komt er een grotere jachtvrije rustzone door het opschorten van alle jachtactiviteiten in het leefgebied van de wolf tijdens het voortplantingsseizoen. Het gaat om Kamp Beverlo, Schietterrein Meeuwen-Helchteren en Pijnven (Bosland).

Eerder deze week liet Welkom Wolf weten dat er jagers zijn die maar wat graag een wolf willen omleggen. ‘Ik kreeg vandaag nog een mail van een jager. Als ik haar zie, schiet ik haar dood’, schreef Jan Loos van Welkom Wolf. De jagersvereniging was woest om die communicatie van Welkom Wolf. (Lees hier.)