Hoe zal testen op corona bij huisarts verlopen?

© Photo News

De huisartsen zullen een belangrijke rol spelen bij het testen van personen die mogelijk besmet zijn met het nieuwe coronavirus. ‘Vanaf 4 mei kunnen in principe alle patiënten die klachten hebben die mogelijk wijzen op een covid-19-infectie getest worden.’

jvt

De federale taskforce voor de coronacrisis heeft donderdag een akkoord bereikt met de huisartsenorganisatie dat zij mee instaan om vermoedelijke besmette patiënten te testen op covid-19.

Dit weekend krijgen zij voldoende beschermingsmateriaal om de testen af te nemen, meldt het kabinet van federaal minister Philippe De Backer (Open VLD), die de leiding heeft over de taskforce testing. ‘Wij verwachten dat het merendeel van de huisartsen dit weekend een levering ontvangt’, zegt hij.

De taskforce werkt samen met de huisartsenorganisaties om alles in gereedheid te brengen om het testen vanaf 4 mei te starten en op te schalen naar 11 mei toe.

Volgens dokter Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica, kunnen alle mensen die klachten hebben die mogelijk wijzen op een covid-19-infectie vanaf 4 mei getest worden. ‘Het is altijd de arts die bepaalt of een patiënt al dan niet een test ondergaat. De arts verkrijgt in geval van testing het resultaat en dit verschijnt in het globaal medisch dossier van de patiënt.’

Hoe zal het testen vanaf 4 mei bij de huisarts verlopen? Een patiënt met klachten neemt eerst telefonisch contact op met de huisarts. Zo kan de arts beoordelen of een test afnemen nodig is. Als dat het geval is, dan kan hij een geschikt tijdstip afspreken of de patiënt doorverwijzen naar een wachtpost. ‘De huisarts kan bijgevolg oordelen dat enkel patiënten die een klinisch onderzoek moeten ondergaan, ook getest zullen worden’, meldt Domus Medica in een persbericht.

De komende week wordt de organisatie van het testen op punt gesteld en eventueel nog bijgestuurd.