Microplastics zijn kunststofdeeltjes die kleiner zijn dan 1 millimeter.
Volledig scherm
Microplastics zijn kunststofdeeltjes die kleiner zijn dan 1 millimeter. © UGent

Hoogste concentratie microplastic op zeebodem tot nu toe gemeten: 1,9 miljoen plasticdeeltjes per vierkante kilometer

Wetenschappers hebben nabij Italië op de bodem van de Middellandse Zee de hoogste concentratie microplastics tot nu toe gemeten, meldt de Britse openbare omroep BBC. Uit een analyse door onderzoekers van de Universiteit van Manchester blijkt dat het onderzochte stuk zeebodem 1,9 miljoen plasticdeeltjes per vierkante meter bevat.

6 reacties

  • Gunter Verleyen

    4 jaar geleden
    En ondanks er reeds bewezen is dat de plastic verpakking residu's nalaat in de drank. Lekker!
  • Coen Geurts

    4 jaar geleden
    Het was toch ook nooit de bedoeling plastic in zee te dumpen. En natuurlijk is het wee niemand geweest. Afschaffen die handel, vroeger ging het toch ook zonder.
  • Gert Veer

    4 jaar geleden
    Afhankelijk van hun bedoelingen kunnen de media aan informatieve of aan sensatiejournalistiek doen. 1,9 miljoen minuscule deeltjes op 1 miljoen vierkante meter is minder dan 2 deeltjes per vierkante meter... Teveel misschien maar het betekent nu ook weer niet dat de oceaanbodem bedolven is onder plastiek. Laat ons nog zorgvuldiger recycleren en er vooral op toezien dat het overal ter wereld gebeurt want dweilen met de kraan open heeft geen zin.
  • Luc de Groot

    4 jaar geleden
    Het kan niet anders dan dat er ''MASSAAL'' plastic word gedumpt in de oceanen. Mij maak je niet wijs dat dit veroorzaakt word door jan met de pet die eens een zeiltochtje op zee doet. Hier zijn grote bedrijven, cruise schepen en ander zee verkeer verantwoordelijk voor ! En iemand verdient hier grof geld mee om te lozen.
  • Pierre Decoene

    4 jaar geleden
    HET grote probleem is: hét duurder maken van bvb. Frisdranken, waters in plastieken flessen, ik koop die óók, omdat ze goedkoper zíjn dan glazen flessen, bakken, enz. Dús AUB maak die rommel duurder, eventueel met zwaardere taksen, de overheid kan dat wel met brandstof, dus waarom niet mét plastic verpakking, (lobby bedrijven?)